От 1 юли т.г. БНБ спира да поддържа индекса “Софибор”. Най-масово той се използва при пресмятане на лихвите по ипотечните и при част от потребителските кредити в левове, договорени с плаващи лихви. Решение за това бе взето от управителния съвет на централната банка още м.г. Причината е евродиректива, която вече е в сила.

Тя въвежда важни промени в начина на изчисляване на всички индекси за такива цели. Те трябва да бъдат поддържани от лицензиран администратор, а БНБ да го контролира. Лицензът се дава след проверки на предложената методика и за наличието на евентуален конфликт на интереси заради възможността чрез индекса да се влияе върху лихвите по кредитите.

“До момента в БНБ няма подадено искане за лицензиране и регистриране на администратор, който да пресмята “Софибор”, съобщи подуправителят ѝ Нина Стоянова.

Преизчисляването на лихвите по новия индекс не трябва да се отрази на цената на заемите. Парламентът вече гласува поправки в два закона - за ипотечния кредит и за защита на потребителите. Според тях, ако по някаква причина пазарен индекс бъде заменен с друг, лихвените условия трябва да останат същите. Всеки клиент на банка, който смята, че интересите му са засегнати от промяната, може да предоговори заема си без наказателни такси. Според Нина Стоянова еврорегламентът позволява вместо “Софибор” да се използва обявяваната от БНБ средна пазарна ефективна годишна лихва по депозитите например. Изискването е методиката да е публична и прозрачна.

Банкери бяха категорични пред “24 часа”, че преподписване на договори за кредит няма да се наложи, това ще бъде направено автоматично. Те гарантираха, че лихвите и вноските по заемите ще бъдат запазени на същите нива. Според експерти над 40% от ипотечните заеми, което означава между 800 хил. и 1 млн. договора, са изчислени със “Софибор”.