Електроенергията поскъпва средно с 2%, а топлинната - до 17 на сто

В първия ден на юли влязоха в сила нови цени на ток, газ и парно, отпадна “Софибор”, но пък няма да се променят лихвите по старите кредити. (Виж карето долу.) Пак от неделя пенсиите се повишиха с 3,8 на сто и влязоха в сила нови европравила за почивките.

Скокът на цената на петрола с 38,5% в последните 9 месеца, а оттам и на алтернативните горива доведе до поскъпване на природния газ от 1 юли с 10,8%. Това пък повлече след себе си увеличение на цените основно на парното и по-малко на тока. Тъкмо загова до последно, до 1 юли, не се знаеше колко ще струват киловатчас ток и мегаватчас топлинна енергия. В деня, в който цените влизат в сила, КЕВР ги определи. Токът поскъпва средно с 2 на сто, а парното - от 0,10 до 17%.

Въпреки че цената на електроенергията, която произвеждат топлофикациите, се увеличава средно с 3,87 на сто, това не оказа особено влияние върху поскъпването на тока за домакинствата.

При ЧЕЗ

увеличението

е с 1,75%,

като дневният ток вече струва 0,18042 лв. за киловатчас, а нощната енергия - 0,10402 лв. Средната цена на тока в Западна България е 0,15909 лв. за квтч без ДДС. (Цените по нататък са без ДДС-б.а.)

Клиентите на ЕВН ще плащат за дневната тарифа 0,17997 лв. за квтч, а за нощната - 0,10226 лв., или увеличението е 1,82 %. Средната цена на тока за бита в Югоизточна България е 0,16012 лв. за квтч.

Увеличението на цената на тока при домакинствата в Североизточна България е най-голямо - с 2,78%. Дневната енергия е с цена от 0,19049 лв. за квтч, а нощната - 0,10545 лв. Средната цена при “Енерго-Про” е 0,16413 лв. за квтч.

Какво влиза в цената на тока от централите до контакта?

В микса електроенергия, който НЕК ще продава на енергодружествата, а оттам и на битовите потребители, влиза токът на АЕЦ “Козлодуй”, който ще струва 0,54 лв. за киловатчас, на ТЕЦ “Марица-изток 2” с цена 0,7699 лв. на квтч. Ще плащаме за еленергията на малките ВЕИ и на когенерациите под 4 киловата мощност. Големите след последната промяна в енергийния закон излизат на свободния пазар.

Другият ток, който сме задължени да изкупуваме, е на двете американски централи.

Миксът от ток, който изкупува НЕК, за да го продаде на регулирания пазар, тоест на битовите потребители, е с цена 71,71 лв. за мвтч. Към него се наслагват цените за пренос и достъп през мрежите, както и таксата “задължения към обществото”.

Цената за “задължения към обществото” е 36,75 лв. за мвтч. Това е таксата, която дължат всички - и битови потребители, и бизнеса, за да се доплаща на субсидираните централи разликата между пазарната цена и тази по договор. Тя поевтинява с 50 ст. С нея се събират за годината над 1,2 млрд. лв., които ще отидат към ВЕИ-тата, когенерациите и американските “Марици”.

Голямото

поскъпване

за парното

и топлата вода. Въпреки че КЕВР оряза искането на “Булгаргаз” за вдигане на газа с 18,5% и го сведе до 10,8 на сто, това повлече най-вече повишаване на цената на топлинната енергия средно със 7,33 на сто.

За София парното се увеличава със 7,46%, което прави 85,95 лв. за мегаватчас. В Плевен душът ще струва 83,69 лв. за мвтч, увеличението е с 0,94 на сто.

Най-сериозно ще усетят поскъпването в Бургас, където то е 17,12% за мегаватчас и топла вода ще струва 66,83 лв. Втора по вдигане на цената е топлофикацията в Плевен, там скокът е с 15,19%, а цената е 76,58 лв. за мвтч. (Какви са цените в различните градове - виж таблицата.)

“Относно настояването, че подобно увеличение на цената на топлинната енергия е неоснователно, нека бъда пределно ясен - КЕВР не може да определи цената на един енергоносител, в случая природен газ, който е вносна енергийна суровина за страната и идва с тази цена на входа на Република България. Ако доставчикът “Газпром експорт” намали тази цена, комисията незабавно ще отрази това намаление и в цената на топлинната енергия”, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Повишението на цената на електроенергията средно с 2% е по-малко, отколкото е средното повишение на работната заплата, което е 10%, от увеличението на минималната работна заплата и от увеличението дори на пенсиите, което е с 3,8 %, и в крайна сметка е по-ниско от инфлацията, която е 2,8%.

“Нашето решение за цената на електрическата енергия има задържащ ефект по отношение на цените”, обоснова решението председателят на КЕВР. Иванов припомни още, че

парно ползват

15% от

домакинствата,

докато

останалите се

топлят на ток,

дърва и въглища

Председателят на КЕВР заяви, че от 1 юли миналата година цените не са променяни, което е донесло стабилност и устойчивост. Той обаче не се ангажира с прогнози дали току-що постановените ще останат до 1 юли 2019 г., заради динамичността на пазара на петрола и алтернативните му горива.

От 1 юли от договорите за кредит се премахва индексът “Софибор” и на негово мяста банките въвеждат други индикатори. Това обаче няма да доведе до промяна на лихвите. 

БНБ спря да смята “Софибор”, банките го заменят, без да се подписват нови договори

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

От 1 юли БНБ вече не изчислява индекса “Софибор”, който банките използваха при изчисляване на лихвите по левови кредити и при част от потребителските заеми. За решението си централните банкери съобщиха още през март миналата година.

Причина за това е директива на ЕС, която въвежда нови изисквания при изчисляването му, както и задължителен надзор над лицензиран администратор, който да го поддържа.

До момента няма подадено искане в БНБ за лиценз от нов администратор.

Приети от парламента промени в Закона за ипотечните кредити обаче задължават банките да представят планове в централната банка какъв нов индекс ще използват на негово място и така всеки трезор сам ще реши как да процедира.

Друга поправка в закона за ипотеките, записана и в закона за защита на потребителите, задължи промяната в методиката да не се отразява на условията.

Така всеки заем, при който “Софибор” ще бъде заменен с друг индекс, няма да вдигне лихвите по него, а следователно и на вноските.

Всеки потребител, който не е доволен от промените в методиката, може да предоговори заема в същата или в друга банка, без да дължи наказателни такси. Банкери увериха “24 часа”, че договорите ще бъдат преподновявани автоматично.

Най-големите банки, сред които УниКредит Булбанк, ОББ, Райфайзенбанк, ПИБ, Пощенска банка и други, заменят “Софибор” с индикатори и данни, изчислявани и определяни от БНБ въз основа на публично достъпна лихвена статистика.

Няма да се налага преподписване на сключените вече договори за заеми, нито пък сключването на анекси. За новите условия клиентите ще бъдат осведомени писмено от банките, а смяната на индекса ще се извърши служебно. 

Всички пенсии нагоре с 3,8%, минималната става 207,60 лева

Увеличение и за инвалидните

Увеличение на всички пенсии с 3,8% влезе в сила от 1 юли 2018 г. Така минималната от 200 лв. ще стане 207,60 лв. За социалната ръстът е до 125,58 лв. от досегашните 120,98 лв.

Средната пенсия

ще се увеличи с около 14 лв.

Промяната в социалната пенсия ще доведе до увеличаване на пенсиите на 62 300 души, които не са свързани с трудова дейност - това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. По закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.

Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите на още 81 400 души, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Около

2 170 000 са пенсионерите у нас

по данни от 2017 г.

Мъжете взимат средно със 121,57 лв. по-високи пенсии от жените, което е около 38%, според бюлетина на НОИ. Така средната пенсия на мъжете е 410,58 лв., а за жените - 298,48 лв.

Чакана промяна, свързана с тавана на пенсиите, пък ще влезе в сила от 1 юли 2019 г. Тогава максималната пенсия ще стане 40% от максималния осигурителен доход (сега е 35%) и над 55 хил. души, които сега взимат тавана от 910 лв. ще получат увеличение със 130 лв. 25 хил. от тях ще взимат реалния размер на пенсиите си, отчете наскоро социалният министър Бисер Петков в парламентарния контрол.

За новоотпуснатите пенсии пък таванът ще падне изобщо. Прогнозите са, че заради тази промяна през 2018 г. ще има рекордно ниско пенсиониране на хората, които могат да вземат тавана - ще отложат спирането на работа, а догодина ще има бум заради вдигнатия таван.

Също от догодина при преизчисляването на новите пенсии вече няма да се взимат трите най-добри години от стажа преди 1996 г., а това ще става само по осигурителния доход от 1996 г. досега.