Над 1800 овцевъди и козевъди у нас ще заведат колективен иск за компенсации и пропуснати ползи срещу Министерство на земеделието заради Наредба №3 за директните плащания, съобщиха на пресконференция във Велико Търново от Националната козевъдна и овцевъдна асоциация и партньорски организации в бранша. В понеделник ВАС отмени наредбата в частта й за субсидии за обвързана подкрепа за дребни преживни животни, а загубите за хилядите фермери от нея се изчисляват на 15 милиона лв. на година, каза Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията.

"Въпреки протестите ни от 30 януари м.г. ние не бяхме чути и се прие наредба, която раздели бранша - за продуктивни животни трябваше да се доказва мляко, дори и за животно, което не е родило, за да се кандидаства за субсидия. Фермерите бяха задължени да го продават на мандрите, за да получат документ. Тази зависимост доведе до срив в цената на млякото с 40%. Сега има райони, където овчето мляко се изкупува по 90 ст., хората се молят някой да го вземе, за да получат субсидия", разясни Караколев. Според него всички тези фермери сега могат да предяват искове за компенсации за последните две години, откакто наредбата е в сила.

Проф.Иван Станков - съпредседател на НОКА заяви, че искат стратегия за развитието на бранша, тъй като от 80-те години до днес броят на овцете и козите в Европа е намалял с 25 милиона, а само в България животните са с 9 милиона по-малко. "Ако не се вземат спешни мерки, браншът ни е ликвидиран", каза той.

Овцедъдите и козевъдите алармираха, че във връзка с епидемията от чума по дребните преживни животни около 1800 са избити абсолютно незаконно, тъй като решението за евтаназия трябвало да е с подпис на Министъра на земеделието. Според тях са засегнати и стада под селекционен контрол. Нямало контрол по спазването на карантината, а млякото, което не се изкупува в Ямболско и Бургаско, се изливало в деретата и по този начин заразата се разпространявала. Освен това имали информация, че избитите животни са затрапени в гората, а не са изгорени, което създавало допълнителен риск да пламне цялата страна. Те са изпратили искане до земеделското министерство да бъдат компенсирани не само стопаните с избити жиотни, но и тези, които понасят косвени загуби от ограниченията за период от 6 месеца.