В началото на ваканцията пристигали по 100 заявления на ден

Работят като бармани и сервитьори

Бум на ученици, които искат да работят на морето, вместо да почиват през лятната ваканции, отчете инспекцията по труда.

С 20% повече разрешителни са издадени на деца под 18 г. през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2017 г.

Така легално на работа вече са се хванали 3733 тийнеджъри. 74 от издадените разрешителни пък са за деца под 16 г.

С началото на лятната ваканция пристигат по около 100 молби на ден в дирекциите с морски курорти.

Тийнейджърите се хващат на работа, за да изкарат джобни пари и да помагнат на семейните бюджети. Основно стават бармани, сервитьори или хотелски рецепционисти по морето.

“60 ученици от 10-и и 11-и клас, или около 30% от двата випуска, бяха подали заявление да приключат по-рано учебната година, като им се оформят годишните оценки.

Причината е желанието им да започнат сезонна работа, предимно по морето”, обясни Диян Стаматов, директор на столичното 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов”.

 Учениците имат право да отсъстват 10 дни по семейни причини според Закона за предучилищното и училищното образование. Според Стаматов тази година имало масово молби.

Интересът далеч не е само в столицата - 45 тийнейджъри са пожелали да работят през лятото в Монтана, намерили си места за сервитьори и продавачи на сладолед.

За да започнат работа децата, са нужни 7 документа. Два от тях се осигуряват от търсещите работа - медицинско свидетелство (иска се за всички) и план на учебните занятия (нужен е за учениците под 16 г.)

Работодателите трябва да представят длъжностна характеристика, резултати от оценката на риска, осигурени мерки за защита на здравето и безопасността на работещия, списък на необходимите лични предпазни средства.

Шефовете трябва да имат и медицинско заключение, че детето под 18 г. е годно да извършва работата, за която кандидатства.

Децата могат да рабоят най-много по 7 часа на ден. Забранен им е извънредният и нощният труд след 22 ч. Отпуската пък е 26 дни.

Наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда е криминализирано и при нарушение се сигнализира прокуратурата.

За първите шест месеца на 2018 г. са изпратени 7 сигнала.