Към края на септември и началото на октомври хлябът ще поскъпне с около 7-8 ст. за килограм. Това прогнозираха пред “24 часа” производители и експерти.
На някои места в страната вече има увеличение от 5 ст. и килограм хляб е 1-1,10 лв. Това означава, че наесен цената му ще стигне 1,20 лв.
Причината е в поскъпналото зърно, чиито котировки са се вдигнали не са само у нас, но и в цяла Европа и САЩ.
“Към днешна дата хлебното зърно у нас се търгува за 350-360 лв. за тон, а това, което се смята за по-малокачествено или за фуражно, премина 300 лв. за тон. На същата дата миналата година двете категории пшеница струваха съответно 320 и 280-290 лв. за тон”, каза пред “24 часа” председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в България Радослав Христов.
Разликата е 12%. Според Христов тя няма да се промени особено до края на кампанията, защото това са глобални тенденции, породени от лошите климатични условия това лято. “Ще видим какво ще стане с житото в Украйна и Русия, където се жъне по-късно, но тенденциите и там са същите. В Англия, Германия и Франция житото тази година буквално изсъхна и неминуемо цените ще се вдигнат, ако не са се увеличили вече”, каза той.
В същото време възможностите на българските зърнопроизводители да въздействат върху цените, като пуснат на пазара запасите от предходните години, не са особено големи, смята Христов. “Каквито и големи хамбари да имаш, те ще са за не повече от 100 хил. тона пшеница, а годишното производство у нас е към 6 млн. тона. При това големи складове имат малцина от общо 60-те хиляди зърнопроизводители”, каза той.
Според Николай Вълканов - анализатор от неправителствената организация “Интелиагро”, към 60% от себестойността на хляба се образува от основната суровина. Това означава, че за един килограм поскъпването в сравнение с миналата година ще е от порядъка на 7-8 ст. “Но имайте предвид, че търговските вериги могат да оберат някоя и друга стотинка от това поскъпване, а и хлебопроизводството като цяло е с доста голям сив сектор и това може да задържи поскъпването на по-ниски равнища”, предупреди той.
Според Вълканов поскъпването ще е факт към края на септември или началото на октомври, тъй като около два месеца са необходими промените в стойността на зърното да се отразят върху крайния продукт.
Потребителите обаче трудно ще забележат поскъпването, защото на пазара има твърде голямо разнообразие от разфасовки и рецепти за хляб. Обикновено в този сектор маскират вдигането на цените като променят грамажите или сменят рецептата, или направо почват да произвеждат хляб с друго име. Не бива да се забравя също, че през юли имаше поскъпване на тока и природния газ и това също ще допринесе за поскъпването.