Турски бизнес лобита заявиха днес, че е нужна по-строга парична политика, за да бъде стабилизирана турската лира, както и че споровете със САЩ трябва да бъдат разрешени чрез дипломация, предаде Ройтерс.

В съвместно изявление Асоциацията на турските индустриалци и бизнесмени (ТЮСИАД) и Съюзът на турските борси и палати (ТОББ) посочват, че трябва да бъде подготвена конкретна пътна карта за трайно намаляване на инфлацията, предаде БТА.

В текста се изброяват стъпки, които е необходимо да бъдат предприети, за да не пострада реалният сектор, отбелязва частната турска телевизия НТВ.

"Бизнес светът е твърдо решен да окаже подкрепа, за да бъдат успешни целите на икономическата програма, обявена от правителството, и мерките, които се предприемат. Ще преодолеем финансовите трудности, пред които сме изправени през последните дни, в разбирателство с нашия народ", пише в декларацията.

ТЮСИАД и ТОББ подчертават, че "основите на турската икономика са здрави" и че трябва да бъда подходено с внимание по отношение на капацитетите за производство и заетост в реалния сектор.

"За да се стабилизира валутният курс, централната банка трябва да премине към по-строга парична политика, да обяви финансова политика в подкрепа на строгата парична политика", пише още в изявлението на двете бизнес организации.

"Напълно вярваме, че с прилагането на нужните мерки нашата икономика ще се балансира и бързо ще се върне към траен растеж", отбелязват ТЮСИАД и ТОББ.