В дизела да има 1% биодобавка от отпадъци. Тя трябва да е произведена от слама, водорасли, джибри, животински тор, утайка от отпадъци и др. Това предвиждат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, приети на първо четене от Народното събрание.

С промените се предвижда общо делът на биосъставката в дизела да остане 6%.

Въвежда се и изискване за откриване и проследяване на суровините за производство на биогорива от ново поколение и произведените от тях биогорива по цялата верига на стойността. Целта е да се предотврати умишленото им модифициране или превръщане в отпадъци, така че да попаднат в обхвата на суровините за производство на биогорива от ново поколение

Вносителят на законопроекта - Министерски съвет, предвижда и да се въведе изискването за минимум 8% биоетанол или етери в бензина, а от догодина да стане 9 на сто.

В текствете е разписано, че промяната се въвежда, за да може България да изпълни националната си цел до 2020 г. за потребление на биогорива от ново поколение, която е 0,05% от задължителния дял на енергия от възобновяеми източници в транспорта.

Предложението беше прието с подкрепата на 77 народни представители, а 32 се въздържаха.

Зам.-шефът на енергийната комисия Валентин Николов предложи времето между 1-о и 2-о четене да бъде 21 дни.