Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря в работен порядък с посланика на Турция в България Хасан Улусой, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Двамата са набелязали напредък по организацията за създаване на работна група с експерти на двете държави, чиято цел е да набележи мерки за стимулиране на двустранните инвестиции в областта на туризма и сътрудничество при обучение на кадри за бранша. В дейността на работната група ще бъде и съвместното популяризиране на двете съседни държави пред далечни пазари. Създаването на съвместния орган за сътрудничество беше договорено по време на срещата на високо ниво на министрите с ресор туризъм в София през февруари, в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Министър Ангелкова и посланик Улусой са обсъдили и подготовката на второто издание на "Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути" /International Congress on World Civilizations and Ancient Routes/, което ще се състои в средата на ноември в София. Събитието се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм и ще е с участието на CNN. Турският дипломат е изказал благодарност от името на министъра на туризма Мехмет Ерсой за поканата да се включи в международния форум.

Турция е водещ пазар за входящ туризъм у нас и се радвам, че имаме много ползотворно сътрудничество, е коментирала министър Ангелкова. Двамата са обсъдили и възможности да се организират събития, на които да бъде обсъден потенциалът на круизния туризъм.

Турция е в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България. В периода януари-юли 2018 г. тя е на 4-о място, като близо 380 хил. турски граждани са посетили страната ни, като ръстът е 7 процента спрямо същия период на 2017 година. През миналата година туристическите посещения от Турция у нас са повече от 636 хил. и се наблюдава увеличение от 12,5 процента спрямо предходната година.