Тази година изпълняваме проекти за около 50 милиона лева

Казвам отговорно - краят на годината е срокът да завършим всички строителни обекти

В тецовете и мините трябва да се инвестира, а не те да се затварят

- Г-н Тодоров, кметът на Благоевград Атанас Камбитов вече обяви, че ще се кандидатира за трети мандат догодина на местните избори. Подобна новина може ли да излезе от това интервю?

- Не, няма новина. Ние работим, за да изпълним ангажиментите си към хората. Вече кандидатирането е лесна работа - стига да има желание, има и възможност.

- Желание от кого?

- От моя страна, разбира се. И от страна на партията, на хората. Така че всичко това предстои тепърва да се уточни.

- Ако оставим настрана другото, от ваша страна има ли желание?

- Нека да приключим с всичко това, с което сме се заели, и тогава ще кажа. Защото не е редно сега, много е рано, пък и има много работа за вършене, която предстои.

- Да, в момента Стара Загора наистина е строителна площадка. Как можем да наречем тази година - на съзидание, на строителство, на изпълнение на проекти и на обещания?

- Много черна работа бе свършена през тази година. Реализират се едновременно проекти за около 50 милиона лева,

близо 90 на сто от тях

са пари от Европа

Това са все тежки проблеми, залежали от много години в града. Например проблемът с моста над железопътните линии по пътя за Хасково е известен от много време. Първо, конструктивно той вече не беше в добро състояние. Второ, всички помним наводненията под него по улица “Славянска”. И трето - необходим ни е 4-лентов път към магистрала “Тракия” и Хасково. Той трябва да поеме трафика, без да се прибягва до досегашното реверсивно движение. Кръговите движения по “Славянска” също са много важни. Така че този проект е с много голяма значимост и стойност за града.

Вече реализацията му по-нататък - разширението на пътя от квартал “Кольо Ганчев” до магистрала “Тракия”, зависи от държавната агенция “Пътна инфраструктура”. Когато отпуснат пари, тогава и ще стане.

Парк Аязмото, който ремонтираме по програмата за зелена и достъпна градска среда, също е жизненоважен, там всеки ден спортуват хиляди хора. Асфалтът бе целият на дупки, бордюрите - проядени, нямаше детски и хубави спортни площадки. Сега всичко се обновява - бадминтон игрищата ще се преасфалтират, ще има нови детски площадки, нов асфалт, нови бордюри. Озеленяването се подменя, ВиК мрежата - също.

- Има обаче и съпротива срещу проекта за Аязмото, изопачавал първоначалната идея на неговия създател митрополит Методий Кусев за почивка и единение, като се превръщал в парк за атракции.

- Среща съпротива от няколко човека, които не са съгласни с ремонтите в града като цяло. И у още една част от хората, подведени от тези, които смятат, че ще се направи нещо неразумно на Аязмото. С удоволствие ще поканя всички, когато завърши ремонтът, да се разходим там и да видите само колко приятно и хубаво ще стане.

- И по главната улица “Цар Симеон Велики” ли?

- Също. Откакто е създадена, Стара Загора няма хубава главна улица, това е факт. Имаше една затворена за движение на автомобили улица с асфалт. Така че сега се прави нещо много по-хубаво, модерно - с гранит, вечен на практика материал. Проектът е добър - за 7 милиона лева.

Реконструкцията

на моста ще струва

4 милиона лева и

малко отгоре, на

Аязмото е за 6 милиона

и нещо. Това са все проекти по оперативната програма “Региони в растеж 2014-2020”.

Неотдавна стана ясно, че по текущите проекти по програмата вече са направени междинни плащания на стойност 12 млн. и 334 хил. лв. при заложена етапна цел от 10 млн. и 530 хил. лв. Това дава възможност да бъдат получени допълнително 3,2 млн. лева по ОП “Региони в растеж". Те могат да бъдат използвани за обновяване на обект с голямо обществено значение - например Станционната градина до гарата или на Летния театър в парк Аязмото, за който чакаме одобрение на проекта.

- А до 50 милиона лева?

- Работим и за обновяване на образователната структура в рамките на същата оперативна програма, тук са включени 6 обекта - детските градини “Звездица” и “Звънче”, езиковата гимназия “Ромен Ролан” и училищата “Железник”, “Веселин Ханчев” и “Иван Вазов”. До момента са завършени детските градини, по останалите обекти работата продължава. Амбицията на общинското ръководство е до края на следващата година да обнови напълно образователната инфраструктура в Стара Загора.

Продължаваме и с проекта “Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора”.

Предстои да обновим

къщата на поета

Николай Лилиев

със средства по проект “Красива България”. Обявена е и обществена поръчка за реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа в кварталите “Самара 1” и “Самара 2”. Тя ще се извърши със средства по програма ПУДООС. Община Стара Загора обяви открит конкурс и за идеен проект за нова визия и благоустрояване на територията на Руския пазар и разширението на ул. “Кап. Петко войвода”.

- Мнозина в града се притесняват, че изпълнението на тези проекти закъснява. Има ли основание за тревога?

- Има обективни обстоятелства за закъснение, това са тежки обекти с много археология, с подмяна на ВиК инфраструктура - зависим не само от това, което се случва над земята, но и от това кога ще бъдат подменени тръбите, кога ще приключат разкопките. И когато те се забавят, се бави и надземното изпълнение. Но до края на годината реално целият град ще бъде завършен. Завършено, качествено изпълнено и отчетено. Отговорно го казвам - краят на годината е срокът да завършим всички строителни обекти.

- Имате едно обещание - да празнуваме Коледа на обновения площад пред общината.

- Надявам се, че ще празнуваме там.

- И за догодина какво остава?

- За догодина остава транспортният проект - предстои да бъде внедрена автоматична система за самотаксуване в превозните средства, както и система за управление на градския транспорт, която включва видеонаблюдение и системи за контрол по кръстовищата и пешеходните зони на града, така наречените умни светофари.

Провежда се и обществена поръчка за ремонта на залата в областна администрация. Тя ще бъде изцяло реновирана със средства от бюджета на община Стара Загора в размер на 3 млн. лева. С още 40 декара предстои да бъде разширен и завършен новият парк “Артилерийски” върху терена на бившата дивизионна работилница на военните. Също така ремонтът на училище “Иван Вазов” и на Девето основно училище. И, разбира се, ремонтът на гарата. Сградата е държавна, но са ми обещали през 2019 г. да стартира и там ремонтът.

Надявам се да продължи и санирането на жилищните блокове. Това е много хубава политика и поздравявам премиера за нея. Всички, които говорят против санирането, са просто едни неграмотни хора, които въобще не виждат какъв е ефектът. Трябва да ви кажа, че 90 процента от хората са доволни. Да, винаги има някакви случаи на недобре направен ремонт, но това не може да компрометира програмата като цяло, а и не е редно. 80 блока санирахме досега в Стара Загора, но те са много, няколкостотин са. Така че тук ни трябват още инвестиции, а и фирмите ще имат работа. Дано само правителството и премиерът да не се влияят от злонамерените коментари.

Санирането е страхотна

програма и то трябва

да продължи

Онези, които са против него, са и срещу своите граждани.

- Понеже споменахте училищата - някои от тях се пребазираха, старозагорци се питат какво ще стане със сградата на Първо основно училище “Георги Бакалов”, която остана празна?

- Там ще настаним държавна администрация, но коя точно - ще кажем впоследствие. Все още се водят разговори.

- Ще имаме ли и нова спортна зала?

- Ще имаме, когато премиерът каже, че ще имаме. Засега намекна, че по всяка вероятност ще я строим през следващия мандат.

- Хората се вълнуват и за съдбата на комплекса “Марица-изток”, където работят хиляди старозагорци.

- Аз съм оптимист. Очаквам да има безсрочна дерогация за България и да се реши проблемът с работата на топлоцентралите. Вече чисто финансово за емисиите, които плаща ТЕЦ “Марица-изток 2”, мисля, че държавата ще се намеси с различни структурни промени, за да направи така, че в теца да влязат приходи, за да може той да продължи да съществува. Това означава бъдеще и за мините. За нас това е приоритет в региона и докато аз съм кмет, ще отстоявам това нещо да се случи.

- Имаме ли подкрепа за това, водени ли са разговори на съответните високи нива?

- Водили сме, имаме и конкретика и

аз съм оптимист за

бъдещето на мините

и на държавната ТЕЦ “Марица изток 2”.

- На бизнес форумите напоследък все пак става дума и за това, че трябва да се търси алтернативна работа на заетите сега в комплекса “Марица-изток”.

- Към момента алтернатива няма. В Стара Загора работим по индустриалната зона “Загоре”, коята да напълним с бизнес, но ние ще си пазим и комплекса. Стига вече сме слушали само кой ни казва отвън какво да закриваме и какво - не. Няма алтернатива на ТЕЦ 2. И най-заклетият, как да го кажа, еврофил или американофил, или който и да е може да дойде и да каже какво ще замести ТЕЦ 2 като мощност. С какво ще се балансира електроенергията в държавата. С веита ли, как? Няма как да се случи тази мощност да бъде заместена, другото са свободни съчинения. АЕЦ “Козлодуй” работи на постоянна мощност. Там, за да се изключи и включи един блок, трябва време, а с ТЕЦ 2 се реагира гъвкаво. Да не говорим въобще, че ако махнем теца от микса на тока, какво ще стане - още по-висока цена на електроенергията. Тогава кой ги говори всички тези небивалици, че ние може да спрем теца. Няма как да стане, теца няма да го дадем!

- Това дали го разбраха в Европа?

- Надявам се да го разберат. Защото в противен случай ще останем с впечатлението, подчертавам, с впечатлението, че там работят едни чиновници, които не разбират въобще живия живот и това, което се случва надолу под тях. И ако това е така - много жалко. Така че ние трябва да си отстояваме нашето. Те искаха да ни вземат и бизнеса на превозвачите, видяхте какво стана. Аз не се притеснявам да кажа, че това не е Европа, която всички очакваме, ако ще бъде това, което те искат от нас. Да, нека да се подобряват екологичните изисквания, нека да се намаляват емисиите, но да се инвестира в тецовете, не те да се затварят или закриват.

- Скоро от общината се похвалихте, че въздухът в Стара Загора вече е чист?

- Чист е, да, точно така. От дълго време нямаме наднормени количества на вредни вещества.

- Да не излязат прави тези, които казваха, че полигонът Змейово е виновен, а не тецовете? Имаше големи спорове преди около 15 години.

- Ако имах информация, щях да ви я дам. Просто за мен в сравнение с другите градове

Стара Загора е много

по-чист град

То се вижда - като слиза човек от Ихтиман към София, трудно може да види нещо от града. Стара Загора не е така - от магистралата се вижда градът.

- Как го постигнахте това, имаше проблеми преди време?

- С инвестиции в транспорта, с промяна в организацията на движението, с еднопосочни улици и намаляване на задръстванията. Сега в момента заради мащабните ремонти е точно обратното, но след тях пък ще има много по-малко задръствания и трафик.

- Може би и с по-добро почистване на града? Доволен ли сте от работата на почистващата фирма?

- Тя има пропуски, ние сме ги отбелязали и ще трябва през следващите седмици да се вземат мерки хората им да работят много по-усърдно. Вярно е, че роми често бъркат из контейнерите за отпадъци и пилеят боклуци - ще се въведе ред, като се правят по-често проверки. Общинските звена контролират постоянно, пишат се много актове на нарушители, но и културата на хората трябва да се промени и те да станат по-възпитани. Не може да се изхвърлят безразборно стари гуми, да се правят нови сметища - вижте на околовръстното шосе. То наистина не е наш ангажимент, но на района на пречиствателната станция са направени поне 20 незаконни сметища! Представете си само за каква култура става въпрос. И после се питаме защо е мръсно. Абе, хора, вие замърсявате, не някой отвън. Но тук е мястото да кажа, че новото регионално депо за отпадъци работи добре, там нямаме проблеми.

- Как стои въпросът с чуждите инвестиции в Стара Загора? Като цяло в страната те намаляват.

- Ще ги има в повече,

когато приключим

с новата

индустриална зона

Очакваме сериозни интереси, колегите от борда казаха, че вече почти не е останал терен, към който да няма интерес. Даже сега вече говорят, че зоната е малка и трябва да я разширяват, което е много добре. Очакваме всякави фирми - логистика, IT специалисти, производство.

- Имаше идея да се открие професионална гимназия в града за изпълнителски кадри, за работници.

- Да, наистина идеята е да реформираме професионалното обучение в града, като създадем една хубава гимназия, в която да се подготвят средни кадри за производството, за занаятчийството, ако щете. Няма такива кадри в момента, всички млади хора се насочват към началнически позиции, а работници няма.

- Какво ще кажете на хората от селата?

- Че през следващите години ще се положат усилия да се подобрява и там инфраструктурата. Това е трудно, защото в общината селата са много - 50 на брой, и всяко изисква много инвестиции.

- Част от тези пари идват и по линията на местните данъци и такси. Как върви тяхното събиране?

- Върви добре, от 2012 г. не сме ги променяли на територията на общината. И продължаваме тази си линия. Хората все още са бедни и не могат да си позволят да плащат високи данъци.