Перник се готви и очаква нови инвеститори, заяви в интервю за БТА кметът Вяра Церовска. Тя припомни, че общината е подписала меморандум с национална компания "Индустриални зони" за съвместни действия относно изграждане на индустриална зона в кв. "Караманица" на площ 300 дка. Вече е създадено общинско дружество, което ще апортира земя в предстоящ договор с държавната компания, на която се разчита за осигуряване на средства.

Безусловно ще има интерес, ние сме разположени на удобна територия, близо до София, така че бързо ще се запълнят немногото декари, които имаме, смята Церовска. По думите й в града вече има доста предприятия, които са малки и са пръснати навсякъде. Някои от тях са на високо европейско ниво. Дребните инвеститори и близостта до София са факторите, допринасящи за ниския ръст на безработица в Перник, смята Церовска.

Тежкото финансово състояние продължава да тежи като воденичен камък на шията на общината, чиито задължeния към днешна дата възлизат на 32 млн. лв. Ежедневно плащаме 20 процента на НАП от всички приходи на общината за борчове, натрупани в периода от 2009 г. до 2014 г., каза Церовска. Тя признава, че много улици и в общинският център, и в селата, не са пипани последните 30 години. Финансовите ангажименти и оздравителният план обаче ни държат здраво и правим само това, което е във възможностите ни, посочи кметът на Перник.

Церовска съобщи, че железопътният участък София - Перник - Гюешево е в напреднал етап на проектиране и реализацията му е сред основните приоритети в сектора. При изграждането на третия лъч на софийското метро е предвидена нова интермодална спирка на жп линията до Перник с подземната железница. Тя ще осигури лесна връзка на град Перник до всяка точка от столицата. Транспортните проекти, които се реализират в последните години, ще утвърдят Перник като модерен и развит град, с възможности за мобилност и заетост на своите граждани в подобрена икономическа и екологична среда, заяви Церовска.

Перник прави втори опит за разкриване на филиал на висше специализирано училище за обществено здраве. Болницата в града е с нужната акредитация, в нея студентите спокойно могат да практикуват и да се научат на всички основни медицински процедури, подчерта кметът.

Като подарък за празника на града перничани получиха дългоочаквания парк на предизвикателствата и четири обновени зони в централния градски парк. Площадките са оборудвани със съвременни атрактивни уреди. Местата за отдих, разходка, спортуване, за разговори и изяви са доста приветливи и ще донесат удоволствие на всички - жители и гости на града, ученици, на всяка възрастова група, убедена е кметът на Перник Вяра Церовска.

Следва цялото интервю:

Г-жо Церовска, паркът на предизвикателствата ли е най-големият подарък на перничани по случай празника на града?

- Не само. Паркът на предизвикателствата е дългоочакван и мечта на перничани и мисля, че зоните и за отдих, и за разходка, спортуване, за разговори и за изяви са доста приветливи и ще донесат удоволствие на всички - жители и гости на града, ученици, за всяка възрастова група. Централният градски парк изцяло е променен. Ще бъдат отворени и четирите обновени зони в него, с което той ще придобие много различен вид. Площадките са оборудвани със съвременни атрактивни уреди - от люлки, катерушки и трамплин за най-малките, до маси за тенис - за по-големите. Не липсват и въртележка, беседка и пейки, а настилката е ударопоглъщаща в различни цветове. Общата стойност на новите съоръжения е близо 150 000 лева, които са от капиталовите разходи на община Перник.

Тежкото финансово състояние продължава да виси като воденичен камък на шията на Перник. Колко са дълговете на общината сега?

- Всеки божи ден ние плащаме 20 процента на НАП от всички приходи на общината за задължения, натрупани в периода от 2009 г. до 2014 г. Това е сериозна наказателна акция във финансово отношение. Като се има предвид, че лихвата за този период беше 25 процента от дължимите 3,5 млн. лв., които ние вече почти изплатихме, реално над 1,5 млн. лв. са лихви. Към този момент ние имаме малко над 6 млн. лева задължения към доставчици, преди три години бяха над 12 млн. лв. Стремим се да не правим повече разходи, отколкото имаме средства. Освен това сме принудени да връщаме и старите си борчове. С тези пари бихме могли да направим доста неща, предимно в сферата на благоустрояването.

Ако се разходи човек из Перник, ще види колко много улици не са пипани през последните 30 години. Те са такива, каквито са били. Има и други места в нашия град, в които никога нищо не се е случвало. Същото се отнася и за селата. Това, което имаме като възможност, максимално се стремим да го оползотворим. Асфалтирали сме три паркинга, надявам се, да продължим тази тенденция, както и да поправим много тротоари. Финансовите ангажименти и оздравителният план обаче ни държат здраво и правим само това, което е във възможностите ни. Задълженията на общината са твърде много - 32 млн. лв.

Подписахте меморандум с национална компания "Индустриални зони" за съвместни действия относно изграждане на индустриална зона в кв. "Караманица". Има ли "първи лястовици" на инвеститорски интерес?

- Индустриалната зона, с която Перник може да разполага и да се развива, е 300 дка. На този етап сме създали дружество и вървим към това да направим договор с държавата - тя да влезе със средства, ние със земята, която сме апортирали там и да започне изграждането на индустриалната зона. Безусловно ще има интерес, ние сме разположени на удобна територия, близо до София, така че съм сигурна, че бързо ще се запълнят тези немного декари, които имаме. Ние се готвим и очакваме бъдещите инвеститори.

Освен това в Перник има доста предприятия, които са по-малки, но са пръснати навсякъде по града. Ние не страдаме от висок ръст на безработицата, не само заради това, че сме до София, но и заради това, че ги има тук дребните инвеститори. Някои от тях са на доста високо европейско ниво. По-скоро липсва квалифицирана работна ръка. Например, община Перник доста време търси пътен инженер, В и К инженер, топлоинженер, електроинженер и няма, или ако идват, е за малко и си отиват.

Докъде стигна проектът за водния цикъл?

- Това, което трябваше да се случи като помощ и съдействие от община Перник е направено. Всички изисквания към общината са изпълнени. Проектът е завършен и е утвърден. Остава В и К асоциацията да извърши всички процедури, за да може да стартираме при финансиране.

Ще има ли Перник висше специализирано училище за обществено здраве?

- Не става въпрос за ново висше училище, а за филиал, за който правим всичко възможно да се случи. Процедурата обаче е дълга, трябва да има заявен интерес, сграда, която да отговаря изцяло на изискванията, подкрепа от Министерството на здравеопазването, на образованието, акредитация от института, който ни приема, за да разкрие своя филиал. След това всички документи трябва да отидат в Националната агенция за оценяване и акредитация и да постъпят в Народното събрание. Там минават в комисията по образование, финанси, здравеопазване и след решение на Министерския съвет ще получим своя така жадуван филиал. Това е процедура, която правя за втори път. Определили сме къде да бъде, зная, че интересът е налице. Силно се надявам да се случи.

Болницата в Перник е с нужната акредитация, в нея студентите спокойно могат да практикуват и да се научат на всички основни медицински процедури. Така че ние разполагаме с прекрасни условия за работа и за обучение.

Имате амбиция да превърнете Перник в привлекателна туристическа дестинация. Какво постигнахте през последната година?

- Перник има кръстопътно географско положение, историческа даденост и хората, които могат да го превърнат в посещаем район. Всеки цени своята история и ако намери начин да я покаже, може да привлече много туристи. На нашите празници сме посетени от много гости. Като пример ще посоча традицията на празника "Сурова". Всеки следващ кмет се стреми да направи по-ярък празника, да утвърди името на Перник. Имаме своя исторически музей, минния музей, крепостта. В интерес на всички е да представим нашата история.

Пътят Перник - София през Владая, който по официални данни е най-натовареният в страната, беше ремонтиран само в софийската му част. Вярно е, че републиканската пътна мрежа се поддържа от държавата, но не лобирате ли да продължи ремонтът на шосето и на територията на община Перник? Ежедневно над 20 000 перничани пътуват към София. Задръстванията сутрин започват от с. Драгичево.

- За този път лобирам и като гражданин, и като лекар, и като народен представител, и като кмет, защото наистина е от голяма необходимост. Освен това бих искала да посоча, че железопътният участък София - Перник - Гюешево е в напреднал етап на проектиране и реализацията му е сред основните приоритети в сектора. При изграждането на третия лъч на софийското метро е предвидена нова интермодална спирка на жп линията до Перник с подземната железница. Тя ще осигури лесна връзка на града до всяка точка от столицата. Транспортните проекти, които се реализират в последните години, ще утвърдят Перник като модерен и развит град, с възможности за мобилност и заетост на своите граждани в подобрена икономическа и екологична среда.

Внесено е предложение за разместване на централни паметници в Перник, което е логично - паметникът на Кракра да отиде на едноименния площад, Св. Иван Рилски да заеме място до централния храм и на площада, носещ неговото име. Какво е Вашето становище?

- Тези паметници вече са вписани в историята на Перник. Те са получили своята историческа стойност на местата, където са и на никой не му пречи да направи няколко крачки встрани, за да отиде при паметника на Кракра. Никой не бърка паметника на Кракра, с който и да било друг. Освен това сме изпълнили проект за зелена и достъпна градска среда с устойчивост и не можем да променяме интериора.

Какъв ще бъде акцентът в работата Ви до следващия празник на града?

- Имаме много работа, трябва да довършим всички обекти по програмата "Региони в растеж". Държа да отворя Перник, да направя кръговото движение в кварталите "Изток" и "Иван Пашов", за което съществува проект. Една от големите ми цели е дългогодишната мечта на перничани - да се изгради отбивка за кв. "Марина бара".

Положихме доста грижи за училищата - газифицирахме осмо основно училище, сега сме закупили котел за пелети за училището в Драгичево, абонатните станции в детска градина "Чуден свят". Направиха се ремонти на общинските училища към Министерството на образованието. Извършеният ремонт в детска градина "Изворче" за мен е огромен успех. Детска градина "Миньорче" беше опасна конструктивно, сега е изцяло обновена, до ноември ще отвори врати.

Сега, например, се прави много сериозен ремонт на водопровода, за да се освободи повече вода за Драгичево и Рударци - също дълго отлаган проблем. Предизвикателствата са безброй.