Ако собственик обяви повече от едно жилище за основно, няма да има право на намаление на налога

След дебати, продължили над 2 часа, парламентът прие окончателно вдигането на данъка за цапащите коли. Това решиха депутатите с приети промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на второ четене.

Новата формула за превозните средства до 3,5 тона вече ще включва освен имуществен компонент и екологичен. Имущественият компонент се формира от мощността на автомобила и годината на производство, а екологичният касае неговата екокатегория. Така колите, които замърсяват околната среда, ще плащат по-висок налог от останалите. Точният коефициент на екодобавката ще се определя от всеки община.

Скалата за облагане бе променена и стана малко по-стръмна по предложение на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По предварителни изчисления, когато този коригиращ коефициент бъде наложен върху имуществената компонента, при автомобилите без еврокатегория и с такава до Евро 3, увеличението на данъка ще е между 40 и 50%.

При Евро 4 не трябва да има по-висок данък, а за тези с Евро 5 и Евро 6 трябва да има намаление около 40%.

Сметките показват засега, че

средното увеличение

ще бъде около 30%

Например за автомобил, произведен през 1994 г. и с мощност 52 киловата, увеличението може да е максимум 11 лв. За същия автомобил, произведен през 1992 г. вдигането на данъка ще е с 32 лв. При 28-годишен автомобил ще е малко по-голямо - 61 лв.

При продажба на кола няма да е нужно предоставяне на бележка за платен данък, предвиждат още промените в закона. Нотариусите ще могат да проверяват дали лицето има задължения за данък върху превозното средство в система с автоматизиран обмен на данни. Тя ще се поддържа от Министерството на финансите. В 7-дневен срок след извършване на сделката за превозното средство нотариусите ще уведомяват съответната община за прехвърлянето.

С промените

отпада облекчението

за основно жилище, ако

собственик е обявил

повече от едно за такова,

и ще се дължи данък в пълния му размер за всички жилища. Това се прави с цел да се пресече практика, в която собственици на повече жилища в различни общини ги обявяват за основни и така да се възползват от облекченията. С промените в тези ситуации собственикът ще дължи пълен размер и отпада облекчението за такса смет.

Спорове предизвика предложение на БСП за 5% ДДС за хляба и 9% за лекарствата, които не бяха приети. Отхвърлени бяха и текстовете годишните финансови отчети на малките и микрофирмите да не подлежат на независим финансов одит. Менда Стоянова обясни, че в България 95 на сто от предприятията се водят малки спрямо европейските критерии.

Депутатите приеха още, че при надвишаване на годишното допустимо производство от 200 хил. хектолитра бира от предприятие с удостоверение за независима малка пивоварна ще плащат пълният размер на акциза.

С други текстове се разширява обхватът на обектите, в които могат да се продават тютюневи изделия. Законодателят включи към тях и всички станции за зареждане на моторни превозни средства, независимо какво гориво предлагат.

Както и по време на извънредното заседание парламентът започна работа с кворум от 122 депутати, който постепенно намаляха до 90. Дискусиите бяха прекъсвани на два пъти заради поименни проверки.