Британската лира поскъпва рязко спрямо останалите валути, след като Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз прецени, че Великобритания има право едностранно да се откаже от Брекзит.

Въпреки че решенията на генералния адвокат не са задължителни за Европейския съд и още по-малко за Обединеното кралство, възможността за евентуално прекратяване на процеса по Брекзит беше приветствана от финансовите пазари.

След изявлението на Генералният адвокат на Съда на ЕС британската лира поскъпна с 0,7% към 5-дневен връх около 1,2839 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,2% обратно под 0,8900 паунда, отстъпвайки от сутрешен 10-седмничен връх около 0,8944 нивото.

Поскъпването на британската лира обаче изглежда ограничено с оглед на стартиращите от днес петдневни дебати в парламента на Великобритания относно предложения от премиера Тереза Мей и съгласуван с ЕС проект за Брекзит сделка. Гласуването по предложената сделка за развода на Обединеното кралство с ЕС е насрочено за 11 декември.