Холандското правителство каза днес, че разговаря с 250 компании за преместването на техните дейности от Великобритания в Холандия преди Брекзит, планиран за 29 март, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министерството на икономиката съобщава в свой доклад, че специална програма е довела 42 компании или клонове и е привлякла 1923 работни места от Великобритания в Холандия през миналата година.

Сред тях са японската инвестиционна банка Норичукин, медийната компания Ти Ви Ти Медия, доставчиците на финансови услуги МаркетАксес и Азимо и застрахователната компания Ю Кей Пи енд Ай клъб.

През 2019 г. няколко компании, в това число Дискавъри и Блумбърг вече заявиха намерение да инвестират в Холандия заради Брекзит, казва министерството.

В допълнение Холандската агенция за външни инвестиции разговаря с над 250 компании, обмислящи да преместят операциите си в Холандия след Брекзит, се казва в доклада. Повечето от тези компании са британски, но има и американски, и азиатски фирми, които преразглеждат структурата на европейските си клонове. Сред тези компании са такива от финансовия сектор, медиите, рекламата, здравеопазването и науката и логистиката.

Европейската агенция за лекарствата вече работи на временно обособено място в Амстердам и сега прехвърля 900 души персонал от Лондон в Холандия.