11 български природозащитни и браншови организации настояха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов правителството да подкрепи промените в Закона за биологичното разнообразие. То е пратено и на главния прокурор Сотир Цацаров, от когото се иска да провери дейността на организацията WWF - Световен фонд на дивата природа - клон България, и до външния министър Екатерина Захариева, която да инициира законодателство, регламентиращо финансирането на чужди организации в България.

Повод за отвореното писмо са промените в закона, които подготви МОСВ, и атакуването им от част от екосдруженията у нас по време на общественото обсъждане миналата седмица.

Най-големият конфликт се оказа идеята на МОСВ да създаде онлайн регистър на защитените зони по европейската мрежа “Натура 2000”. За тази цел ведомството трябва да разполага с първичните данни от изследванията на защитените видове и хабитати във всяка зона и те да станат публични.

Това е задължително условие, за да може да се приложи европейското изискване върху защитените зони да се прави мониторинг, както и специфичните изисквания за всяка зона да са съобразени с местните условия.

У нас вече над 15 години за зоните по “Натура 2000” има само общи еднотипни заповеди. Това е едно от обстоятелствата, довели до наказателна процедура от страна на ЕК, тъй като европейското законодателство изисква за защитените зони да има планове за управление, както е за националните паркове, каза по време на обсъждането шефът на дирекция “Защитени зони” в МОСВ Мирослав Калугеров.

Екоорганизации атакуваха по време на общественото обсъждане предимно намерението за предоставяне на първични данни, мотивирайки се, че те са защитени от авторски права и не би трябвало да се предоставят безплатно на никого.

Според отвореното писмо голяма част от зоните по “Натура 2000” са определяни от въпросните организации в периода 2005-2007 г. и за тази дейност те са получили 9 млн. лв.

“Въпреки получената огромна сума, за да инкасират максимална печалба, “еколозите” са подменили европейската методология, като не е спазено основно изискване освен с екологични да се съобразят с културни, социални и икономически фактори. Не е направена и задължителната публична информационна кампания”, се казва в отвореното писмо.

Реалното разпространение на растителни и животински видове по принцип трябва да бъде потвърдено с данни от теренни проучвания, снимки,GPS точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Това са първичните данни, с които МОСВ не разполага и поради това не може да направи регистър на зоните.

“У нас защитените зони са толкова раздути, защото всичко е правено от офиси и на бюро без никаква достоверна информация, подплатена с научни доказателства. Разказите, предположенията и теоретичните модели, които са използвали “зелените”, не са научни факти. Заради тази измама и манипулиране на данни винаги срещу държавата ни ще има наказателни процедури”, заключава отвореното писмо, пратено до премиера, главния прокурор и външния министър.

Противопоставянето на еколозите на промените в Закона за биологичното разнообразие е за да се скрият фактите, че за нито една зона, вкарана от тях в “Натура 2000”, няма официални протоколи, доказващи проучвания на терен, се казва още в отвореното писмо. В него също така се заключава, че именно затова България има рекордните 34% от територията, вкарани в “Натура” (виж графиката).

Еколозите не са единни трябват ли промени в закона

Екологичните организации и сдружения не са съвсем единни по въпроса трябват ли промени в Закона за биологичното разнообразие и какви точно да са те. Това пролича по време на общественото обсъждане на промените в закона, организирано от МОСВ миналата седмица.

Андрей Делчев - популярен екозащитник, член на десетки сдружения и организации, през цялото време повтаряше, че промените изцяло погазват европейските директиви и че на практика Законът за защита на биоразнообразието ще се превърне в закон за застрояването. Той обаче не можа да посочи конкретен текст, който да подкрепя мнението му, като се мотивира, че примерите били безбройни, а материята твърде сложна, за да я обяснява.

От WWF смятат, че Законът за биологичното разнообразие има за цел да пренесе европейското законодателство в областта на опазването на природата в националното. Той е изработен добре и изпълнява целите си. И затова всяка промяна крие риск от наказателна процедура от страна на Европейската комисия, смятат от организацията.

На противоположното мнение е Тома Белев, шеф на Асоциацията на парковете в България. Според него има категорична необходимост от промяна в Закона за биологичното разнообрази и това ни казват започнатите през последните години наказателни процедури от Европейската комисия. България според него не прилага европейските директиви правилно и заради това ще бъдем осъдени, както бяхме осъдени за Рила и Калиакра. “За съжаление, и последните предложени промени в закона, вместо да решават проблемите, създават нови и ако предложението на МОСВ се приеме, това ще доведе до поне две нови наказателни процедури в съда на ЕС”, каза Белев.

Основен проблем според него за защитените зони, както и за природните паркове, които много често съвпадат със зоните, е, че за много от тях все още няма заповеди. Например България има заповеди само за обявяване на зоните за птиците (114), но от 230 зони за местообитанията са издадени заповеди само за 9. Наличието на заповеди би означавало възможност за собствениците на земи да претендират за компенсации по “Програмата за развитие на селските райони”, но те сега не могат да го направят, защото нямат формално основание за това, смята Белев.