Турски проучвателни кораби ще започнат скоро сондажи край Кипър, заяви пред Анадолската агенция министърът на енергетиката на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Йоздил Нами, предаде БТА.

"Ние ще защитим правата и интересите на кипърските турци и ще вземем необходимите мерки по въпроса за природния газ, така, както правим по останалите въпроси", каза Нами вчера и добави, че турските действия ще останат в рамките на международните договорености.

Той каза, че Севернокипърската турска република е готова винаги за енергийно сътрудничество с администрацията на кипърските гърци. Нами подчерта, че кипърските турци претендират за права върху залежи на въглеводороди в района на острова и отбеляза, че както доклад на ООН, така и изявления на представители на САЩ изискват правата и на двете общности да бъдат защитени по отношение на използването на природните ресурси.

Нами определи като "ирационално и нелогично" предложението на кипърския президент Никос Анастасиадис делът на кипърските турци в доходите от добива на въглеводороди да бъде запазен в специален фонд до намирането на решение на кипърския въпрос.

"Турция е най-лесният, най-евтиният и най-бързият маршрут за транспорта на природния газ, добит в Източното Средиземноморие, до Европа", каза още Йоздил Нами и подчерта "огромната" преносна инфраструктура на Турция.