Летището в Прищина съобщи, че осем от 19 полета, планирани за днес, са били отменени, след като авиодспечерите са обявили осемчасова стачка в знак на протест срещу евентуални съкращения в заплащането в рамките на промени на заплатите в държавния сектор, предаде Ройтерс.

По-рано този месец косовският парламент прие закон за заплатите в държавния сектор, съгласно който от ноември ще бъдат увеличени заплатите на учители, лекари и други работещи в държавния сектор. Но според закона работещи в други сектори като например авиодиспечерите може да получат по-малко пари, предаде БТА.

Ние не искаме да бъдем включени в новия закон. Ние вече получаваме заплащане наполовина на това, което получават други авиодиспечери в страни от региона като Албания или /Северна/ Македония, каза за Ройтерс Артан Хасани, председател на синдиката на авиодиспечерите.

Хасани посочи, че стачката на 23 авиодиспечери ще бъде подновена следващата седмица на 22, 23 и 24 февруари, като ще продължава по 12 часа.

Летището в Прищина, което се управлява от турската компания Лимак, каза, че осем от общо 19 полета, планирани за днес, са били отменени.