Не е новина, че “Газпром” няма да участва в хъб

“Балкан”, важно е, че има договор за резервиране

на капацитет в тръбата на входа и на изхода на

България при Турция и Сърбия, казва шефът

на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов

Днес,6 март, до 17 ч е срокът за оферти за строителствоно на новите тръби от Провадия до сръбската граница при Зайчар, по които ще се транспортира газът от “Турски поток” през България. Очакванията са кандидатите да са консорциуми от български и чужди компании.

След отварянето и на финансовите оферти, което ще е по-късно, ако те са над цената, която е предвидена от “Булгартрангаз” - 2,2 млрд. лв., компанията ще уведоми “Газпром”, “Булгаргаз” и швейцарската “Мет”, че ще се наложи да бъде увеличена и цената за резервирания от тях капацитет на входа при турско-българската граница и на изхода - при българо-сръбската. Затова е предвидена и опция за отказване от договорите през април. Това каза за “24 часа” изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

До седмица се очаква разрешителното за строеж от МРРБ за 11 км от турската граница до компресорна станция “Странджа”. Вече е започнало строителството на газоизмервателната станция преди “Странджа”.

Малинов каза, че в търга за строителството на северната част по трасето на “Южен поток” кандидатите имат опция за изграждане до края на тази година не на всичките 485 км, а на 308 км за 255 дни. Това е от компресорната станция при Полски Сеновец (край Велико Търново) до сръбската граница. Другият участък може да бъде изграден до края на 2020 г. През това време ще се използва построената преносна мрежа.

Не е новина, че “Газпром” няма да участва в газовия хъб, коментира Малинов думите на шефа на руската компания Алексей Милер пред ТАСС. Това било позиция още от 2017 г., когато се подписа пътната карта за разширението на газопреносната мрежа в България. От трите компании, които играха на търга за капацитет за преноса на газ по “Турски поток” през наша територия, основната е “Газпром”, има подписани договори с българския оператор на мрежата.

Газовият хъб “Балкан” се състои от две части. Първата е инфраструктура, част от която трябва да се построи, за да може да има пренос от различни източници - руски, азерски газ и от терминала в Александруполис.

Оставеният свободен капацитет в тръбата на изхода при сръбската граница ще може да поеме към 3 млрд. куб. м на година. Съизмерим е с този на газопровода с Гърция. Така че е предвидена възможност за транспортиране на газ от Южния газов коридор, както и от терминала за втечнен газ при Александруполис, включително и на американски.

Втората част на хъба е платформата за търговия. Нейн оператор ще бъде регистрираната вече фирма “Газов хъб Балкан”. “Газпром” е заявил, че ще разгледа възможността за търговия през тази платформа, каза Малинов.