Търговете за продължаване на работата по високоскоростната железопътна линия Лион-Торино може да бъдат отложени и да не бъдат обявени в понеделник, както обяви вчера вицепремиерът и лидер на крайнодясната партия "Лигата" Матео Салвини, предаде Франс прес.

Премиерът Джузепе Конте съобщи днес във Фейсбук, че е изпратил писмо до френско-италианската компания Евроалпийски тунел Лион Торино - ТЕЛТ (TELT) с призив да се въздържа от всякаква дейност, която би могла да предизвика правни и икономически блокажи за италианската държава по отношение на търговете, предаде БТА.

Конте допълва, че правителството и политическите сили, които го подкрепят, са се ангажирали да преразгледат изцяло проекта Лион-Торино, уточнявайки, че Рим възнамерява да говори с Франция и Европейския съюз в светлината на последните анализи за разходите и печалбите.

Според медийни информации писмото на Конте до ТЕЛТ ще бъде разгледано в понеделник от управителния съвет на компанията.

В имейл до Конте и френския премиер Едуар Филип генералният директор на ТЕЛТ Марио Вирано предупреждава, че ново отлагане на търговете след март ще доведе до намаляване на европейската субсидия с 300 милиона евро.

Заместник-министърката на икономиката Лаура Кастели, цитирана от ДПА, съобщава във Фейсбук, че е постигнато споразумение за отлагане на търговете на ТЕЛТ с шест месеца, "само ако Италия и Франция постигнат сериозно споразумение".

Основните сили в управляващата коалиция в Рим умножиха усилията си през последните седмици да постигнат споразумение по проекта, по който имат противоположни позиции, за да се избегне падане на първото популистко правителство в страна, която е сред основателките на ЕС, отбелязва АФП.

Проектът за високоскоростна жп линия Лион-Торино, започнал преди няколко десетилетия, има за цел да намали превоза на стоки с камиони и да намали наполовина времето за път на пътниците до 2 часа.

"Лигата" подкрепя проекта, като изтъква, че той ще допринесе за създаване на работни места, докато Движение "5 звезди" е на мнение, че това е излишно харчене на държавни пари.