Програмата се осъществява от Фондация “Бикоуз” и “Филип Морис България”

Близо 2000 деца, 5000 възрастни хора и над 200 местни предприемачи са взели участие в програмата “Забавно лято, грижовна есен” от началото ѝ през 2015 г. Тя подпомага местното население в тютюнопроизводителните региони в България.

Програмата се осъществява от Фондация “Бикоуз” с подкрепата на “Филип Морис България” и е насочена към регионите Силистра, Хасково, Кърджали и Благоевград. Тя е обхванала

23 населени

места и

14 общини

Фондация “Направи добро - Александровска” и Народно читалище “Бъдеще сега” също са дългосрочни партньори на кампанията.

Тя е разделена на три части - “Забавно лято” осигурява неформално обучение през ваканцията на деца между 7 и 14 г., които чрез игри получават знания и умения за заобикалящия ги свят.

“Грижовна есен” предоставя безплатни медицински прегледи и лекарска грижа за хора над 60-годишна възраст.

Третата част - “Академия за местни предприемачи”, обучава и подпомага финансово малките бизнеси в районите.

Резултатите от програмата за 4-те години от началото ѝ бяха представени в четвъртък пред над 80 гости.

“Благодаря на “Филип Морис България”, защото рядко се случва да се седне на една маса и да се помисли как можем да помогнем на хората и как да го правим дългосрочно. Ние се опитваме да внушим доверие на местните хора в собствените им сили. Благодаря на всички, които ни дадоха възможност да се докоснем до тях - до мечтите на децата и на предприемачите, до споделените болки на възрастните.” С тези думи изпълнителният директор на Фондация “Бикоуз” Елица Баракова откри събитието.

“Да помагаме на тютюнопроизводителите е част от нашия социален ангажимент във всички страни, в които присъстваме като компания глобално. Първата ни идея беше да им помогнем да събират стеблата от тютюневото растение и след като се оберат листата, тези стебла да се превръщат в пелети, които да се използват за зелена енергия”, разказа Вержиния Джевелекова, мениджър връзки с обществеността във “Филип Морис България”. След среща с кмета на с. Сатовча край Гоце Делчев той обаче ги посъветвал да направят нещо за децата и за старите хора. Така се зародила сегашната идея, а именно Сатовча е било първото подпомогнато населено място.

Вержиния Джевелекова - мениджър връзки с обществеността във “Филип Морис България”, и директорът на Фондация “Бикоуз” Елица Баракова откриха събитието.
Вержиния Джевелекова - мениджър връзки с обществеността във “Филип Морис България”, и директорът на Фондация “Бикоуз” Елица Баракова откриха събитието.

“В академията се чувствам весел, щастлив и игрив”, споделя във видео едно от децата, взели участие в програмата през лятото на 2018 г. А родителите изразяват надежда академията да се върне и следващата година в техния град. Разказват как децата им стават в 6 ч сутринта и чакат да стане 8, за да отидат на обученията. Там чрез игри и интерактивни занимания научават повече за света. Миналогодишната задача на децата е била да направят околосветско пътешествие с лодка. Толкова им харесало, че писали писма до организаторите, в които изразявали благодарност, а и плакали на раздяла.

Лета Панайотова, създател на учебните програми от Народно читалище “Бъдеще сега”, разказа, че децата имат нужда да комуникират позитивно помежду си и да си помагат. А учители, включили се в програмата, увериха, че тя им

помага да

израснат и в

учебния процес

и повишава координацията и концентрацията им.

“Добре известно е, че в Медицинския университет получаваме солидно образование, но главно на теория. Сега имах възможността да преглеждам на практика и да оставя впечатление на пациента, че сме там точно заради него, че сме загрижени. При нас минават по 100 души на ден”, сподели впечатленията си в панела “Грижовна есен” д-р Шеип Панев. Той е лекар стажант, който специализира травматология в “Пирогов”.

Заради готовността си да помага на възрастните хора безвъзмездно той бе

отличен в

инициативата

на “24 часа”

“Достойните

българи”

за 2019 г.

Отдадеността на д-р Шеип Панев и останалите лекари буквално е спасила хора след спешна хоспитализация в критични моменти. “За първи път имах възможността да прегледам пациенти, които за първи път идват на лекар. Те нямат пари да пътуват до болниците - това са нашите бащи, баби и дядовци, които не бива да забравяме”, каза кардиологът д-р Стефан Найденов.

Нина Райчева - координатор на програмата от фондация “Направи добро - Александровска”, д-р Стефан Найденов и д-р Шеип Панев
Нина Райчева - координатор на програмата от фондация “Направи добро - Александровска”, д-р Стефан Найденов и д-р Шеип Панев

Третата част на програмата - “Академия за местни предприемачи”, осигурява не само менторска подкрепа от Центъра за предприемачество “Ринкърс”, но и

награден

фонд от

24 хил. лева

от “Филип Морис България”.

“Целта е да стигнем до хората, които искат да превърнат една своя страст в бизнес. За тях най-важното е някой да им даде първия тласък, оттам нататък те са достатъчно добри, за да се справят сами. Търсят подкрепа от традиционното стартиране на магазинче или автосервиз до баскетболен клуб, биологични продукти за красота, експедиции с канута”, разказа директорът програми в “Ринкърс” Явор Гочев.

Гост беше и победителката в миналогодишната академия Зорница Мълчанкова, която създава баскетболния клуб за жени “Яворов” в Гоце Делчев. Мечта, сбъднато желание, помощ за местната общност бяха думите, с които присъстващите участници представиха преживяванията си в предприемаческата академия.