Представители на български транспортни фирми са наели самолет, с който ще пристигнат на 27 март в Страсбург, за да участват в протеста срещу пакета "Мобилност". В него ще се включат и техни колеги от Румъния, Полша, Литва и Латвия. На същата дата се очаква пакетът да бъде разгледан в Европарламента. Това съобщи в Пловдив председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков. По думите му има вариант митингът да не се състои, ако в понеделник "Мобилност" отпадне от дневния ред на ЕП. Тогава ще влезе на следваща сесия или в новия Европарламент.

"Ако се гласува сега, никой не знае какво уродливо изчадие ще се роди. Има над 1200 предложения за изменения", посочи изпълнителният директор на съюза Йордан Арабаджиев. Според него в момента се води икономическа война срещу България и други държави от Източна Европа, които ще понесат най-голям удар от приемането на пакета. В него се предвижда камионите да се връщат в родината си на всеки четири седмици. Шофьорите пък няма да имат право да нощуват в кабините. Транспортните компании у нас са категорични, че при налагане на рестрикциите, браншът им ще бъде тотално унищожен. Руският пазар е затворен за българските камиони, за източния конкуренцията е жестока, остава само европейският.

От Съюза на международните превозвачи, в който членуват 460 фирми, са изпратили протестни писма до лидерите на партии в Европарламента, до председателя му Антонио Таяни, до премиера Бойко Борисов. Общото събрание на организацията в Пловдив прие декларация срещу пакета "Мобилност" и ще я депозира всички европейски и наши институции, ангажирани с проблема.

Представители на над 400 транспортни фирми са в Пловдив на отчетно събрание
Представители на над 400 транспортни фирми са в Пловдив на отчетно събрание