България е ключов съюзник в НАТО. Доволни сме, че България възнамерява да закупи F16. Това отбеляза посланикът на САЩ Ерик Рубин по време на конференция "Политиките на България в евроатлантическата реалност" в Дома на Европа, предаде БТА.

Той коментира, че България има традиция във военната авиация и може да има голям принос в Алианса. Бяха изразени тревоги във връзка с цената, България ще получи възможно най-добрата цена, която, като погледнете целия пакет, означава ангажимент от страна на САЩ да подкрепя българската военна авиация като наши съюзници, коментира посланикът. Смятам, че цената е разумна, България ще има най-модерния боен самолет, когато сделката бъде завършена, и за нас това е важна цел не само за засилване на сигурността на България, но и на НАТО, отбеляза Рубин.

Според него думата "взаимозависимост" е ключов фактор в света днес. Той посочи, че сигурността и отбраната не са единствената област на сътрудничество с България и отбеляза, че отношенията между двете страни са многостранни. Като пример посланик Рубин даде отношенията в областта на образованието - стажовете за младежи, Американския колеж и Американския университет в България, обучението на учители, както и сътрудничеството в областта на опазване на културното наследство.

Що се отнася до инвестициите, ангажиментът ни към българския икономически растеж и просперитет е една от нашите цели, подпомагането на създаването на добри работни места, ние сме един от най-големите чуждестранни инвеститори в България, допълни той.

По отношение на енергетиката вярваме, че има нужда от диверсификация и сме съгласни с позицията, че в Европа не трябва да има държава, която да зависи само от един доставчик на енергия, посочи още Рубин. Диверсификацията е много важна и за националната сигурност на държавата, допълни той.

Eвропа не е на ръба на колапса и ние не сме свидетели на началото на края на Съюза, в никакъв случай, заяви бившият министър-председател на Белгия и бивш председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Хората са за отворени общества, отворени демокрации, отворени икономики, защото това им носи мир, просперитет и демокрация, но ако нямат усещането, че са достатъчно защитени срещу реалните или предполагаеми заплахи, тогава те отхвърлят тези отворени общества, посочи Ромпой. Затова трябва да работим по-усилено, за да защитим хората от безработицата, масова нелегална имиграция, терористични заплахи, нарастващо неравенство, климатичните промени и тогава хората ще имат чувството, че са по-добре защитени, коментира той. По думите му, това е работа не само на европейските институции, но и за националните правителства и националните парламенти. Това е колективно усилие да направим нашите общества по-стабилни и по-кохерентни, отбеляза Ромпой. Трябва да излъчим послание на надежда, позитивно послание и това е най-лошото нещо за популистите, допълни той. Според него популистите са били принудени да променят стратегията си и вече не са за излизане от ЕС, защото голямата част от гражданите са против това, но искат да разрушат общността отвътре.

Следващият европейски парламент ще продължава да има проевропейско мнозинство, прогнозира той, но допълни, че без възобновено доверие в ЕС и неговите институции болестите на Съюза ще продължават.

Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г., изрази надежда ЕК и европейските лидери да насочат прожекторите към областите, където има проблеми, защото само тогава те могат да бъдат решени.

Да, от една страна националпопулистите удрят самото сърце на Съюза, националпопулизмът е във възход, но колкото и популистите да са добри в играенето на тази антиелитна битка, същите тези националпопулисти полагат много усилия от икономическа гледна точка да не изгубят състезанието, коментира той. Тук е тяхната голяма дилема - ако националпопулистите наистина предприемат ефективни мерки за изваждане на която е от държавите-членки от ЕС, ще се случи национална икономическа катастрофа, отбеляза Плевнелиев.

Не вярвам, че ще видим следващ Брекзит, допълни той. Според него е необходима дълбока реформа в ЕС. Не вярвам в обединени европейски щати, но вярвам в силен съюз на силни национални държави, не виждам никакво противоречие между това ЕС да е силен и това, че той прави държавите силни, коментира Плевнелиев.