Изграждането на 150 км електропровод от 400 киловолта за 60 млн. лв. стартира в сряда Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Въздушната линия е част от голямата мрежа и усилва 400-киловолтовия пръстен на България, началото му е от комплекса “Марица-изток” и стига до Бургас.

Електропроводът е част от група проекти “България – Гърция”, които са от общ европейски интерес. Проектът е ключов за приоритетния електроенергиен коридор “Север – Юг” и за изграждане на трансевропейската енергийна инфраструктура, съобщават от ЕСО.

На официалния старт на строителството присъстваха и представители на ЕК. Преди това те се запознали с напредъка на друг проект от общ интерес, чието строителство стартира през ноември 2018 г. Това е 400-киловолтов електропровод от Бургас до Варна. С построяването на двете въздушни мрежи - от “Марица-изток” през Бургас до Варна, южната и източната част на 400-киловолтовия пръстен на държавата ще бъдат удвоени. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова публикува коментар за събитието в профила си във фейсбук. "Благодаря на екипа на ЕСО за последователната работа и положените усилия", написа тя.