15 къщи за гости не функционират като такива по данни и факти, които са

установени при проверката на място. Субсидията, която е платена по тях е 4,5 млн. лв. и тя ще бъде изискана обратно", каза земеделският министър Десислава Танева на брифинг относно извършените проверки на 288 къщи за гости в мониторинговия 5-годишен период, финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Проверени са и 7 къщи извън мониторинг. 

Нарушения са открити и при още 74 къщи, при тях санкциите ще са между 5 и 15%, уточни още Танева. След като резултатите се обработят, те ще бъдат предоставени на Прокуратурата.

"От 15 къщи за гости се установи, че не работят по предназначение. При тях липсват документи и категоризация, липсват регистри. За останалите къщи се извършва анализ за изпълнението на самите бизнес планове. Те функционират по предназначение, но трябва да се уточни дали покриват основните изисквания, които са дали при представянето на проекта", обясни Калоян Костадинов, ръководител на проверяващите екипи.

Четири от къщите се намират в София - област, по две в Благоевград и Пазарджик и по една в Пловдив, Варна, Разград, Добрич, Видин, Шумен и Разград. 

По отношение на къщите на кметове, Танева обясни, че Държавен фонд "Земеделие" проверява съвсем друго нещо. По документите, които фондът, установява, такава къща е свързана само с три проекта и трима кметове на общини. Това е от всички проверени къщи, не от тези 15. Като собственици са записани роднини, каза Танева и даде за пример къщата на кмета на община Долна бяна, която е записана на неговата снаха. Кметът на община Луковит пък е съдружник във фирмата - бенефициент. 

Къщата на бившият зам.-министър на транспорта Александър Манолев е в прокуратурата, поясни министърката. Тя не работи като къща за гости и субсидията ще бъде изискана на 100%. Къщите за гости на Елена Йончева също са извън мониторинг, както тази на Манолев, затова тях ги проверява прокуратурата.

Една от къщите пък се оказала на родителите на служителка на ДФ "Земеделие", което не било упоменато коректно в декларацията за конфликт на интереси. Тази служителка не е участвала пряко в одобрението на документите за субсидирането, разкри директорът на фонда Живко Живков.  Подобен случай е имало и в района на Пазарджик, където друга служителка на фонда пък рекламирала къща през профила си във фейсбук.