Експерти с опит и ръководили големи енергийни фирми влизат в консултативния съвет, който “Еврохолд” създаде за придобиването на ЧЕЗ в България.

В екипа се включват Гари Левсли, дългогодишен изпълнителен директор на “Контур глобал” (компанията е собственик на една от американските централи в басейна “Марица-изток”). Левсли е управлявал и редица ЕРП-та в Централна и Източна Европа. Консултанти ще са и изпълнителният директор на няколко електроразпределителни дружества в Румъния - Каталин Станку, както и Георги Миков, бивш директор на НЕК. Очаква се съветът да се разшири още до петима души. Това казва председателят на управителния съвет на “Еврохолд” Кирил Бошов в интервю за сп. “Икономист”.

По думите му заемите за сделката с ЧЕЗ ще бъдат обезпечени чрез акциите на “Еврохолд” и в никакъв случай чрез активите на енергодружеството.

За сделката, която е на стойност 340 млн. евро, “Еврохолд” използва 25% собствени средства, които се осигуряват от акциониерите чрез увеличение на капитала. Останалата част идва от заеми. Според Бошов въпреки това придобиването ще се отрази благоприятно на “Еврохолд”, тъй като срещу дълг от 300 млн. евро се придобива дружество със собствен капитал от над 400 млн. евро.

Освен това през 2016 г. “Еврохолд” емитира облигации на Ирланската фондова борса, а и има достъп до програмата за дългосрочно финансиране ECР в размер до 30 млн. евро. Чрез нея миналата година дружеството е понижило задлъжнялостта си с близо 12 пункта, обяснява председателят на управителния съвет.

Той подчертава още, че за изминалите две години показателят за задлъжнялост на холдинга намалява от 90 на почти 50%, което е доказателство за консервативния му подход.