Търсачката "Гугъл" не е длъжна да скрива линкове към остаряла или неприятна за потребител информация по целия свят - това реши Европейският съд по дело между компанията и Франция.

Става въпрос за т.нар. право на забрава - според него всеки гражданин може да поиска интернет търсачките да премахнат линкове към страници, в които имената им се споменават в неактуален или вреден за имиджа им контекст – решението се взима и с консултация с местните органи за защита на личните данни, отбелязва "Дневник".

Въпросите стигнаха до Европейския съд, след като френската Комисия за защита на личните данни (CNIL) глоби "Гугъл" със 100 хил. евро през 2016 г., задето е скрила резултатите от търсенето на името на оплакал се само в ЕС, но не и от търсене извън съюза. Според френската институция премахването на линковете трябва да важи за абсолютно всички версии на "Гугъл". Тя сочи, че ако резултатите са скрити само в местните версии на търсачката, те лесно могат да бъдат открити отново, стига потребителите да ползват google.com, а не google.fr.

Цялото съдебно решение все още не е публикувано на сайта на Съда в Люксембург, но според мнението на генералния адвокат (с което съдиите обикновено се съобразяват) европейското право не засяга изрично въпроса за териториалния обхват на премахването на линкове и че трябва да се вземе предвид откъде се извършва търсенето. Според него на съответните закони не бива да се интерпретират така, че да обхватът им да засяга и държави извън ЕС.

Правото да бъдеш забравен трябва да бъде балансирано от правото на защита на данните и на неприкосновеността, както и от обществения интерес, сочи още генералният адвокат. Ако екстратериториалното изтриване на линкове бъде разрешено, европейските власти няма да могат да определят правото на информация, нито да го балансират спрямо останалите права. Нещо повече – общественият интерес варира в различните държави и скриването на линкове в трети държави ще засегне правото на информация на техните граждани.