Телекомите искат по-лек строителен режим, цените на новит услуги нямало да са по-високи

Намаляването на таксите за честотите вече е съгласувано и скоро ше бъде гласувана от правителството. по-ниските цени ще е обвързано с ангажимент на операторите да купят честоти в следващите 3 години. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков на конференция в София за 5G, организирана от КРС.

По този начин се създавали условия за успешно развитие на новата технология.

Регулаторът е готов да предостави честотите, каза шефът му Иван Димитров. Това се очаква да се случи в средата на следващата година.

Оборудването за 5G струва близо 4 пъти повече от сегашните технологии, заяви Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Vivacom. Добрев припомни, че при стартирането на GSM мрежите и нас цената на телефоните е била 700-800 лв., а месната сметка - около 100 лв. И то само за разговори. Сега средната сметка е паднала на 10-15 лв., а телефон от среден клас е 200-300 лв. За абонаментен план с неограничени разговри и интернет се плащали 40-50 лв. Поради това Добрев не очаква цените за 5G да са по-високи от сегашните.

Строителните режими трябва да се облекчат, за да се развие бързо новата технология, каза Джейсън Кинг - главен изпълнителен директор на Теленор. Той посочи, че 5G ще даде тласък на цялата икономика.

5G ще ни даде много нови възможности, каза Тодор Ташев, главен технически директор на А1 България. По-ефективно ще се използват честотите, което ше даде възможности за нови услуги и развитие на интернет на нещата.

МРРБ е запознато с предложението за облекчаване на режима за антените за 5G, като идеята е тяхното изграждане е да се счита за текущ ремонт. От министерството били готови да обсъдят предложението, за да се стигне до работещо решение.

Според министър Желязков има голям шанс режимът да бъде облекчен, за да окаже държавата подкрепа за развитието на новата технология у нас. Още повече, че ЕС е приел график, според който през 2020 г. трябва да има 5G мрежи в големите градове, посочи Желязков.