Илон Мъск планира да посети церемония по отбелязването на първите доставки на произведени в Китай коли "Tesla до клиентите, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Tesla, която вече произвежда по повече от 1000 седана Model 3 седмично в завода си, намиращ се в покрайнините на Шанхай, вече достави електромобили на избрана група от служители на 30 декември. Днес обаче започват първите доставки до широката публика.

Всичко това се случва в предизвикателно време за китайския пазар на автомобили, където прогнозите сочат трети пореден годишен спад на общите продажби, предаде "Investor.bg".

През ноември приходите от продажбата на електромобили се свиха с 42% спрямо година по-рано, докато правителството оттегляше субсидиите върху покупките. В опит да привлече купувачите, Tesla намали цената на произвеждания в Китай Model 3 с 9%, така че тя да се доближи до предлаганата от някои местни компании за електромобили. Освен това компанията на Мъск може да намали цените още с увеличаването на локализацията на компонентите, твърдят източниците, запознати с въпроса.

"Търсенето на нашите местни модели е много добро“, коментира миналата седмица Алън Уан, генерален мениджър на Tesla в Китай.

Американската компания не е отговорила веднага на запитването за коментар по темата.

„Tesla бърза да започне доставките преди други световни марки да вкарат още електромобили“, коментира Джан Ян, анализатор в LMC Automotive в Шанхай. „Това е опит да превземе пазара“.