След смъртта на 2-годишния Джоузеф в САЩ шведската фирма инициира кампания “Безопасен дом”

В България предлагат безплатни монтажни скоби

Който има въпроси, да звъни на 080045800

Безопасността представлява основен приоритет на ИКЕА. Всички скринове на ИКЕА са напълно безопасни за употреба, ако са прикрепени стабилно към стената с приложените към продукта скоби съгласно инструкциите.

Това заявиха пред “24 часа” от компанията в България.

Потърсихме ги след съобщението на Би Би Си, че ИКЕА ще плати обезщетение от 46 млн. долара на семейство от Калифорния, чието малко дете е било убито от шкаф на шведския мебелен гигант.

Джолийн и Крейг Дудек са загубили 2-годишния си син Джоузеф през май 2017 г., премазан от 32-килограмов скрин с чекмеджета от серията “Малм”. Моделът е изтеглен от пазара година по-рано поради опасения за безопасността му, свързани със смъртта на три други деца в САЩ.

Това е второто споразумение на ИКЕА с американски семейства заради загинали невръстни деца, затиснати фатално от точно този модел шкаф.

В предишен случай през 2016 г. шведската компания изплати общо $ 50 млн. на три семейства от Пенсилвания, Минесота и Вашингтон заради смъртта на три момчета - Кемдън Елис (2 г.), Кърън Колас (2 г.) и Тед Макгий (1 г. и 11 месеца).

Същата година шведската компания предложи на всички клиенти, които са купили общо 17,3 млн. техни шкафове и гардероби след 1985 г., да получат безплатни устройства за прикрепянето им към стени.

Инициирахме и провеждаме комуникационна кампания “Безопасен дом”, за да наблегнем на това колко е важно скриновете да бъдат прикрепени към стената за предотвратяване на преобръщане.

Клиентите ни могат да се

запознаят с кампанията

както в търговските ни

обекти, така и на нашата

уеб страница

https://www.ikea.bg/ikea-

catalogue/safe-home и също така да получат безплатно резервни скоби за прикрепяне, коментираха от компанията в България пред “24 часа”. Оттам уточниха още, че нямат информация за случай на преобръщане на продукт, който е бил надлежно закрепен за стената.

“Приканваме всички наши клиенти да проверят дали скриновете им са прикрепени към стената и

при необходимост да се

обърнат към сектор

“Обслужване на клиенти”

в магазин ИКЕА - София, или центрове за поръчки в Пловдив, Варна и Бургас, за да получат безплатни монтажни скоби за прикрепяне към стената, или да се обадят на телефон 080045800”, заявиха още от ИКЕА в България.

Настоящото обезщетение за американското семейство е най-голямата компенсация за причиняване на смърт на дете в съдебната практика в САЩ. Семейството обяви, че ще дари $ 1 млн. на групи, работещи за защита на децата от опасни продукти.

ИКЕА ще се срещне с активисти, които искат въвеждането на прикрепящи механизми за шкафове и гардероби, които да ги държат за стените и да не позволяват да паднат.

Смъртните случаи подтикнаха Комисията за безопасност на потребителите в САЩ да започне образователна кампания за риска от падане от мебели. Специалисти предупреждават, че подобни инциденти изобщо не са редки. Дете загива веднъж на всеки две седмици, затиснато от мебели.