През 2019 г. направени 559 такива ревизии, възложени са нови 453

559 бизнесмени, които са фалирали умишлено фирмите си, или са знаели за това, но не са попречили да се случи, са се разделили с лично имущество, което е продадено на търг, за да бъдат погасени дълговете на компаниите.

Това е станало след проверки и ревизии от Националната агенция за приходите, научи “24 часа”.

При тях, инспекторите установили, че много от бизнесмените притежават голямо лично богатство, което дори се е увеличило въпреки фалита на фирмата им.

Така те са се разделили със скъпи имоти, коли и друго лично имущество, което данъчните са използвали, за да погасят дълговете на компаниите им към хазната.

Продажбата на лично имуществото заради фирмени дългове е изрично записана в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.

Като отговорни с личното си богатство лица там са записани освен собствениците, също и членовете на надзорни, управителни и контролни съвети, прокуристи и търговски представители. Така през 2019 г. НАП е приключила 559 ревизии, при които е установила т.нар. солидарна отговорност на трети лица, а в хазната от тяхното лично имущество са влезли 157 млн. лв.

От завършилите през миналата година ревизии 384 са били за установяване на солидарна отговорност, а при 177 са установени нарушения при ДДС.

Данъчните са възложили нови 453 нови ревизии за търсене на такава отговорност. Очаква се те да приключат през тази година.

Според инспектори проверките на бизнесмени, чиито фирми са обявени във фалит, ще продължат.