Една от очакваните приоритетни законодателни инициативи на новата Европейска комисия /ЕК/ е свързана с осигуряването на справедлива и адекватна минимална работна заплата /МРЗ/, съгласно принцип 6 от Европейския стълб за социалните права. Очакванията са през лятото или в началото на есента на 2020 г. да бъде приета такава инициатива, като преди нея ще има консултации, съгласно Лисабонския договор с националните парламенти и с Европейския парламент, със социалните партньори и с гражданския сектор. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Георги Гьоков за предложението на Европейската комисия за въвеждане на задължителна минимална работна заплата за целия Европейски съюз, цитирана от БТА.

Съдържанието на инициативата може да обхване три основни въпроса - покритие на минималната работна заплата, задължително определена от закона или на основата на колективно трудово договаряне; адекватност на минималната заплата; прозрачност и предсказуемост на механизма на определяне на задължителната минимална заплата, обясни министър Сачева. Тя уточни, че се очаква ЕК да направи избор между предложение за директива или препоръка на Съвета, в зависимост от амбицията, процедурите и очакваните оспорвани дебати от страна на държавите членки. Това се очаква да се случи в рамките на шест седмици, на 14 януари ЕК започна първа фаза на консултациите и след като бъде представено предложението - или за директива, или за препоръка, ще можем и ние да започнем консултации, каза Деница Сачева.

"Инициативата е за рамков документ, в който да се отчитат националните особености и традициите на държавите членки, като за справедливо предложение се обсъжда 60 процента от медианната работна заплата на съответната държава, а в България сега минималната работна заплата е над 60 процента от медианната работна заплата", обясни социалният министър.

Идеята за минимална работна заплата в Европа е от 1992 г., каза Гьоков и отбеляза, че тази идея има много привърженици, но и много противници. В началото на мандата на новия Европейски парламент въпросът отново беше поставен и ЕК предлага въвеждането на МРЗ в Европа, добави депутатът.