Заради епидемията от пневмония, предизвикана от нов коронавирус, много китайци се отказаха от плановете си да се приберат по родните краища. Въпреки че тази година няма да успеят да се насладят на типичните за родното им място деликатеси, те могат да опитат вкусни храни от целия свят, предава "Радио Китай".

В момента все повече чуждестранни храни се внасят в Китай, а на традиционната трапеза за Китайската нова година навлизат повече международни елементи, с което Китай предоставя по-широки пазарни възможности за света.

Като най-голямата вносителка на земеделски продукти в света, делът на Китай заема 10% от общия обем за света. През последните две години, чрез платформата на Международното изложение за внос много качествени чуждестранни продукти стъпиха на китайския пазар.

Едновременно с това, Китай въведе серия мерки за стимулиране на вноса, като понижаване на вносните мита, мащабно намаляване на времето за освобождаване от митница и др. Данните на Министерството на търговията показват, че през миналата година, вносът на потребителски стоки е нараснал с 19%, сред тях морските дарове отчитат ръст от 37,6%.