Връщане на вложеното в бойни машини поне 4 пъти заявява израелската фирма „Елбит“, която участва в търга с финландците от “Патриа“

Производството и износът на оръжие се оказа моторът на българската икономика в последните 5-6 години като за всяка от тях военните заводи вкарваха в България над 1 млрд. евро на година. До 2018 г., когато износът на българско оръжие се срина с 37% според отчетите на Междуведомствената комисия по експортен контрол към министъра на икономиката.

България вече е слабо представена дори на традиционни пазари като Ирак, където за цялата 2018 г. са изнесени оръжия за само 3,6 млн. евро при сделки за 144 млн. година по-рано.

Причината за този рязък срив е една – България произвежда оръжия само по съветските стандарти и почти няма пазари в държави от НАТО и такива, които ползват натовските стандарти. А това в съвременния свят са почти всички. Така реално бумът на българските оръжейни заводи в предишните години се дължеше на силата на терористите от "Ислямска държава". А името на България неколкократно бе замесвано като износител на оръжие за терористи, уж минаващо през легални клиенти.

Българската армия е сравнително малък клиент за оръжейните заводи. Но всъщност тя може да се окаже спасителят им. Чрез един от трите главни проекта за модернизация, този на Сухопътните войски за закупуването на бронирани бойни машини срещу 1,5 млрд. лв.

Дотук реално подадените оферти в търга са две – на финландската „Патриа“ в сътрудничество с израелската частна компания „Елбит Системс“, която осигурява въоръжението, комуникационните системи и купола на бойните машини, и на швейцарската „Дженерал дайнамикс“ в партньорство с израелската държавна фирма „Рафаел“.

Именно първата оферта може да се окаже тази, която освен да модернизира армията, да донесе и ползи на оръжейните заводи.

„Принципът на „Елбит“ е, че там, където работим, организираме мрежа за собствено производство, но не само на продукти, които продаваме в тази държава, а на заводи, които да изнасят. Целта ни е за всеки вложен в сделката долар държавата да получи износ на оръжейна продукция за 4 долара“, обясни предимството на частната израелска компания „Елби Системс Ленд“ президентът й Уди Веред. Тоест, ако този мултипликатор се приложи, България ще получи възможност да изнася специална продукция и оръжие на стойност над 4 млрд. лв. А големият бонус е, че това ще става през мрежата на „Елбит“ с гарантирани клиенти, ще се продава натовско въоръжение и ще се разработват иновативни продукти.

Израелската компания, която е най-големият производител на оръжие в страната и в топ 10 в света, вече е сключила предварителни споразумения или води разговори със заводи като ВМЗ, „Терем“, „Оптикс“, „Електрон прогрес“. И целта е България да се превърне в производителя на куполи за бронирани машини и модерни системи за танкове за цяла Европа и други континенти, в които компанията работи. Идеята е в страната ни да се произвежда и голяма част от оптиката и електрониката, които се влагат в тези куполи.

Като успешен пример как се осъществява това сътрудничество от „Елбит“ посочват Румъния. В момента израелците имат четири фирми в северната ни съседка и са най-големият износител на оръжие от страната.

„Патриа“ и „Елбит“ засега са фаворити да доставят желаните от Сухопътните войски 150 бронирани машини, твърдят военни, запознати с оценката на техническите предложения. Защото „Елбит“ всъщност предлага желаните от българската армия обитаеми куполи – тоест командирът на машината и стрелецът се намират в купола, а не го командват дистанционно. Другото предложение, което е на израелската държавна фирма „Рафаел“ предвижда необитаеми куполи, които не са желани от нашите военни.

„Елбит“ е водещ световен интегратор на системи, тоест ние имаме опит да предложим каквато искате комбинация от въоръжение, купол, електроника, комуникационни системи, обяснява Боаз Коен, вицепрезидент на подразделението „Елбит Ленд“, което произвежда бойните куполи. Самият той е боен генерал, командвал е северната израелска армия по време на втората интифада и гарантира със собствения си опит за качеството на продуктите на компанията.

Това, което прави куполите на „Елбит“ уникални обаче, е една система, която дава възможност командирът на бойната машина да остане максимално защитен от бронята и в същото време да има пълен обзор на бойното поле. Системата е наречена Iron Vision и е вградена в бойния шлем на командира на машината. Чрез камери отвън и специални очила тя дава възможност на офицера да гледа през бронята, все едно разполага с рентгеново зрение. Като големият успех на израелците е, че така успяват да синхронизират камерите с човешкото око, че при тяхната система липсва каквото и да било чувство за „морска болест“, което е характерно за други такива продукти.

Iron Vision е разработена на база на шлемовете, които ползват пилотите на изтребители. „Елбит“ е най-големият производител на такива шлемове в света, като над 90% от всички пилоти на F-16 летят с техните продукти, те са и основният партньор при разработката на шлемовете за новия американски самолет F-35. С оборудване на „Елбит“ ще са и пилотите на българските изтребители F-16.

Второто голямо предимство на „Елбит“ в конкурса за бойните машини на армията ни е комуникационната система, която предлага компанията. Тя е собствена разработка и се ползва в момента от израелската армия. Реално позволява командирът да получава моментално видеоинформация от всеки един войник на бойното поле, както и по същия начин да командва частите – артилерия, бронирани машини, авиация. А връзката, при липса на други канали, може да бъде осъществена дори с прост мобилен телефон, който се свързва с радиостанциите на войниците.

Имаме самочувствието, че предлагаме най-добрите бойни куполи, защото вече 40 години оборудваме израелските танкове „Меркава“, категоричен е Боаз Коен. Реално куполът, предложен на България, е разработен на база на танковите куполи, просто е с по-малки размери.

„Елбит“ предлага на България и интересен танков проект. Израелската компания има интерес да модернизира българските танкове Т-72, ако МО стартира такъв проект. До момента е ремонтирала и модернизирала над 3000 такива машини в света, повече дори от оригиналния им производител Русия. „Елбит“ е единствената фирма, която предлага модернизация без да се нарушава конструкцията на танка – просто всеки от новите модули е оразмерен и произведен така, че да пасва на мястото на стария. Компанията вече демонстрира какво може, като направи стрелби с български Т-72 пред български военни през есента на 2019 г.

„Елбит“ реално предлага всякакви продукти и услуги за българската армия, не е задължително да произвеждаме куполите за бойните машини, за да работим заедно. Но ще е добро начало, казва Уди Веред. А компанията е готова да започне да работи с български заводи веднага. Дори и за производството на натовските 30-милиметрови снаряди за оръдията „Бушмастър“, с които ще са оборудвани българските бойни машини. Още един продукт, който ще бъде ползван не само от армията, но може да бъде експортиран.