Все повече българи избират да пътуват в България. Ръстът на родните туристи, почивали у нас за 2019 г. е в рамките на 5,9%, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на седмата годишна среща на Националния борд по туризъм.
През тази година ще се продължи с кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм. Според министър Ангелкова макар и с малки стъпки, тя е ефективна.
През 2020 г. , осен механизма за насърчаване на организирания туризъм чрез маркетингови кампании, стартираме и интегрирана комуникационна кампания на 22 пазара. В тях ще е включен и пазар САЩ. Досега сме осъществявали по-малки инициативи там, които се доказа, че са ефективни и за първи път минахме 100 хил. туристи, каза министърът.
“Тази година имаме и ключов акцент
Тя припомни, че през миналата година България “направи изключителен пробив” и вече е част от система на немските здравни каси, която ще позволи на немски туристи, които са здравно осигурени, да се възползват от балнео услуги в България.
Важно е как представяме България и как искаме тя да се възприема като туристическа дестинация. Това неминуемо е свързано с високото качество на туристическия ни продукт, смята министърът.
“Има много още трески за дялане, но вярвам, че с много общи усилия, това ще бъде постигнато”, добави тя.
През последните години София се превръща във все по-разпознаваема туристическа дестинация. Развитието на София се оцени и нареди в редица престижни класации, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Тя припомни, че София влезе в топ 3 в категорията “Европейски град на бъдещето 2020/2021 по стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции” в престижна класация, организирана от fDi Intelligence. В тази категория столицата се нарежда след Лондон и Дъблин.
“София печели още четири места в класацията и колкото и на някои хора не им хареса и се опитват да спекулират с тази класация, тя е факт”, каза столичният кмет.
И добави, че през 2019 г. над 1,16 млн. туристи са посетили София. Столицата е сред тези с най-висок ръст на чуждестранните туристи.
Председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев обясни, че в сряда пет часа комисията се е занимавала с промените в Закона за туризма и от тогава “му е болна тема”.
“Досега не сме имали толкова дълго обществено обсъждане в парламента, още през юни миналата година законопроектът бе обявен за обсъждане”, припомни Кънев.
Той поздрави министерството за въвеждането на Единната система за туристическа информация. И отбеляза, че едва ли често се случва депутат от опозицията да хвали правителството.