Областният управител на Монтана Росен Белчев, кметовете на община Лом и на община Брусарци, заместник областният управител на област Видин и представители на общините Видин, Мокреш, Димово обсъдиха транспорта със специалисти от „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД.

Срещата бе инициирана от областните управители на Монтана и Видин, във връзка със зачестилите сигнали за влошеното обслужване с железопътен транспорт на територията на двете области.

Разисквани бяха проблемите, които са възникнали пред жителите на двете области след актуализирането от 15 декември 2019 г. на графика за движение на влаковете от „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. С новото разписание, на територията областите Монтана и Видин, се очертаха проблеми с ежедневното придвижване на работещите в участъците Лом-Брусарци-Бойчиновци-Монтана и Видин-Димово-Орешец.

Кметовете на Лом и Брусарци, изразиха несъгласие с въведеното, в участъка Брусарци – Лом, превозване на пътниците от влаковете с автобуси.

Представени бяха и проблемите за жителите на област Видин – новият начален час на тръгване на сутрешния влак от гара Видин, състоянието на сградата на спирката на жп гара Макреш и прилежащите жп прелези и други.

От „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД бяха разяснени проблемите с недостига на подвижния състав, неговото лошо техническо състояние, което не позволява компромис с безопасността, параметрите на жп инфраструктурата, правилата за действие при необходимост от движение на влакове с по-ниски параметри и плана за композиране на влаковете, превозването на пътниците от влак за част от маршрута с автобуси.

Срещата приключи с уверение от страна на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, че от 1 март 2020 г. ще бъде възстановено движението на влаковете по направление Лом – Брусарци.