Найденови и Божков - 30 години съдружие, 3 месеца кървава война

  • 0
authorАвтор: 24 часа

Найденови и Божков - 30 години съдружие, 3 месеца кървава война

Миналато лято Efbet стана генерален спонсор на българското футболно първенство. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Бъдещият милиардер работи пред “Магурата”, а бизнесът на бащата, наричан Цеката, е пред кафене “Колумбия” в София

Контактите на семейство Найденови с Васил Божков започват през далечната 1990 г. Според различни източници по онова време бъдещият милиардер се подвизава край столичната сладкарница “Магурата” и се занимава с обмяна на валута.

След началото на демократичните промени той започва да развива собствен бизнес с обменни бюра, с търговия, а според някои - и с охранителен бизнес. Твърди се, че първото му бюро било в партера на ЦУМ.

По това време братята Найденови са тийнейджъри, а

силната фигура в

семейството е

баща им Стефан,

наричан Цеката

Медии твърдят, че е бил сътрудник на Държавна сигурност преди 10 ноември 1989 г.

Както Божков, когото наричат Черепа, “работи” на “Магурата” преди промените, така и бизнесът на Цеката е пред кафене “Колумбия” срещу Централна поща.

Там при социализма се събират хора, които се интересуват от залагания върху мачове, но не са доволни от възможностите, предоставяни им от държавното тото 1.

Да обясним разликата - в тото 1 може да се залага само върху краен резултат (1 за победа на домакина, Х за равен и 2 за победа на госта), докато при другия вид залагания всеки знак си има коефициент, съответно печели се много повече при успех. Носят се легенди за сумите, спечелени и главно загубени пред “Колумбия”, говори се дори за проиграни апартаменти и коли.

Найденов-баща създава “Еврофутбол” през 1990 г. - по думите на Цветомир - веднага след обединението на Германиите.

Прави бланка с

коефициенти и я

разпространява в

градинката пред

Народния театър

После семейството купува първия си игрален автомат и взема под наем 1/3 от кафене “Колумбия”.

Найденови твърдят, че “Еврофутбол” си е тяхна идея, тяхно ноу-хау, тяхна инвестиция.

По онова време Божков бил само клиент в кафенето им и според Цветомир Найденов “пиеше кафе с много пакетчета захар”. Пак той твърди, че три години печелят добре от залаганията, имат пунктове в София, Пловдив, Благоевград, Смолян, Мездра, Плевен.

Така, докато разбират, че ще се въвежда първата наредба за хазарт през април 1993 г.

Семейният съвет

решава да се търси

съдружие с

Илия Павлов

(според някои източници - и с Александър Найденов, собственика на “Олинеза”).

Собственикът на “Мултигруп” обаче е един месец в САЩ. Чуват, че Васил Божков смята да прави подобно нещо, затова търсят среща с него, за да му предложат да са съдружници вместо конкуренти. Той се съгласява при 60 на 40 процента в негова полза, Найденови са окей. По думите им Божков води Александър Тумпаров за управител - той му дава 3%, те също трябва да му дадат 3%. После води и Борис Бекяров, но само на него Найденови трябва да му дадат 5%. Според братята при създаването Божков не е дал и стотинка, това му било запазена марка.

“Еврофутбол” бързо се разраства и дълго време е монополист на терена на залаганията върху резултати от спортни състезания, главно футболни мачове. Носи се

слух, че Васил

Божков се разбрал с

държавното тото да

прави цифрови игри

Българският спортен тотализатор няма да развива тото 1, което постепенно ще отмре.

Както и става.

Разбира се, приближени до Божков лансират съвсем друга история - че именно той е в основата на създаването на “Еврофутбол”, а семейството има помощна и консултантска функция.

От 2000 г. братя Найденови карат съдружниците си да развиват залаганията в глобалната мрежа и в България. Отговорът на Божков бил:

Аз интернет

залаганията в

България ще

ги забраня

Пред 2002 г. 49% от “Еврофутбол” са купени от един от най-богатите гърци Сократис Кокалис. Братята предлагат интернет залаганията и на гръцките си партньори, но те отказват.

Тогава Найденови решават да го правят сами, Цветомир отива и регистрира фирма “Еврофутбол лимитед” в Малта. По това време островната държава е най-големият център за издаване на подобни лицензи в Европейския съюз. Стартират през лятото на 2006 г. за световното в Германия под марката “Балканбет”. Според братята тогава в България има лоби срещу този вид залагания и те се водят незаконни.

Първите сериозни търкания между милиардера и семейството всъщност започват още през 2003 г., пак според твърденията на Цветомир Найденов.

Свързани са все така с желанието на семейството да развива залаганията в интернет, което в началото обаче е свързано с трудности и финансови загуби.

През 2012 г. у нас е приет Законът за хазарта и горе-долу тогава

фирмата на

Найденови за онлайн

залагания излиза

на нула,

тоест спира да губи. Според тях точно тогава Божков ги слага в черния списък на комисията по хазарта.

А по-късно, когато вижда, че Efbet е сайт №1 в България за онлайн залагания, му се изостря апетитът.

През 2016 г. Стефан, Цветомир и Боян Найденови създават нова фирма, която е 100% тяхна - Efbet ООД. Подават документи за лиценз за онлайн залагания. По думите на Цветомир са извикани от Васил Божков, който им казва: “Това няма да стане, момчета. Няма кой да ви даде лиценз. Или ме пускате вътре във фирмата, или забравете.”

Отговарят му, че нямат никакво намерение да му прехвърлят каквото и да било и ще чакат да видят как ще реагира Комисията по хазарта.

“16 месеца нямахме официален отговор, при условие че на втория месец трябваше да имаме да или не. През тези 16 месеца ние три пъти поискахме среща с Комисията по хазарта, за да попитаме защо вместо два месеца чакаме толкова време. Те ни казаха:

“Приятелски огън,

ходете се разберете

с Васил Божков.

Иначе ще седите на

трупчета.”

Докато не му прехвърлихме 60%, ние лиценз не взехме. Efbet ООД остана без дейност”, твърди Цветомир Найденов в интервю в интернет.

През 2018 г. се влошава здравето на Стефан Найденов и според синовете му именно тогава се появяват първите признаци, че Божков иска да завземе целия им бизнес. Те твърдят, че са последните му бизнес партньори. Преди тях по този начин се бил разделил поне с десетина човека - сред които Стойне Манолов, Тони Наумов, Орлин Хаджиянков, Боре Халачев, Огнян Енчев, Димитър Гьошев, Пламен Манов, който починал и взели всичките му проценти.

Пикът на конфликта

е на 12 юни

миналата година,

когато Васил Божков вика двамата братя на разговор. Цветомир Найденов твърди, че има запис, както и че Божков също е записвал. Според него милиардерът им е поискал 51% от “Ефбет”, а те отказват, след което той ги заплашва. Впоследствие дори поискал на практика целия им хазартен бизнес. Найденови твърдят още, че заедно с тях е бил заплашен и друг много богат българин - Кирил Домусчиев. Когато питали защо и той, Божков им отговорил: Защото искате да правите бизнес с него. Вероятно става въпрос за нова компания за онлайн залагания или за влизането на Домусчиев в Efbet. Но за това няма никакви потвърждения. Връзките на Найденови със собственика на Нова телевизия и “Лудогорец” са главно по линия на футбола - Efbet е спонсор на 8-кратния шампион от Разград, както и на още няколко отбора от Първа и Втора лига. а Нова телевизия излъчва мачовете чрез каналите си “Диема спорт” и “Диема спорт 2”. Efbet има и сключен договор за главен спонсор на първенството в Първа лига, което носи името на фирмата.

От лагера на Васил Божков разказваха по друг начин историята за фамилията -

братята мамели

милиардера с

оборотите на общите

им фирми, които

излизали на загуба

В същото време само техните печелили, при това внушително. Божков ги привикал за обяснения и поискал компенсация.

Тъй като всички споменати в историята - Борис Бекяров, Александър Тумпаров и самият хазартен бос, са в ареста, няма как да се потвърди тяхната версия с днешна дата. 

Междувременно конфликтът между Божков и Найденови ескалира.

“На 3 юли Божков дойде в офиса и каза, че вече не съм управител на “Еврофутбол”, да си събирам багажа и да си ходя. Спряха достъпа до фирмата на цялото семейство, прекратиха ми трудовия договор”, разказва вторият брат Боян Найденов. Тези действия очевидно убеждават фамилията в сериозността на намеренията на Божков.

Те увеличават охраната си и започват да обмислят ответни мерки, защото вече се страхуват не за бизнеса си, а за живота си - пак според техните думи.

Следват нови срещи, на които Божков твърдял, че е откупил братята за 40 млн. лв. Не става ясно обаче дали наистина е купил, какво е купил и от кого го е купил. Цветомир Найденов твърди, че има записи от 17 септември, в които

Божков им казва, че

трябва да му плащат

10 млн. на година, за

да ги остави на мира Негови счетоводители водили сметките им и преценили, че може да им иска такава сума.

Заплашвал ги, че с негови хора от прокуратурата и полицията ще ги вкара в ареста за осем месеца и така ще им вземе бизнеса.

“Друга глупост, която ни каза, е, че Кирил Домусчиев и Делян Пеевски искали да ни убият, да прехвърлят убийствата на него и да го вкарат в затвора”, твърди Найденов. 

През октомври семейството пререгистрира фирмата си и марката Efbet става собственост на малтийското дружество Brobet LTD, регистрирана в Малта (Brobet Limited Reg.No: C 40842, Villa Ichang, No.16, TriqMons.Alfredo Mifsud, TaТXbiex XBX1063, Malta), представлявано само от Стефан, Цветомир и Боян Найденови.

По това време малко известни сайтове започват да пишат за тях, доста от материалите са цитирани и в централни медии и фамилията предусеща избухването на жестока хазартна война.

На 5 декември те подават два сигнала в прокуратурата. Единият е за заплахи за живота им, а другият - че дружествата на Божков, реализиращи моментни лотарии (“Национална лотария” и “Лотария България”), са ощетили бюджета с над 250 млн. лева. Впоследствие сумата набъбва на около 500 млн. лв.

Цветомир Найденов твърди, че някъде около 20 декември, когато Божков усеща, че може и да загуби, се обадил на баща им, за да обяви, че едностранно прекратява медийните атаки. Братята не му вдигат телефона.

Най-четени

Настъпва крах - магазини и заведения затварят завинаги в Пловдив (Снимки)

Настъпва крах - магазини и заведения затварят завинаги в Пловдив (Снимки)

Двуседмичната блокада на социалния живот в Пловдив вече дава първите си икономически жертви – двайсетина магазини и заведения в центъра са затворили завинаги и са освободили помещенията си. Табели „Дава се под наем“ вече висят на редица обекти на Главната улица, Капана и ключовите търговски улици – „Отец Паисий“, „Христо Г. Данов“ и околните

КТ "Подкрепа" настояват учителите да получат пълните си заплати, а новата учебна година да започне на 15 септември

КТ "Подкрепа" настояват учителите да получат пълните си заплати, а новата учебна година да започне на 15 септември

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа", като направи задълбочен анализ на ситуацията в образователната сфера, настоява и ще отстоява българските учители, членове на синдикати и работодателски организации, които работят в режим на всички варианти от дистанционното обучение, да получат пълните си трудови възнаграждения

Имотите ще поевтинеят, но с не повече от 20-30%

Имотите ще поевтинеят, но с не повече от 20-30%

Процесът започнал още в края на 2019 г., но ще се задълбочи през 2020 г. Лихвите за ипотечните кредити продължават да са на исторически най-ниските си нива, но банките вече искат по-голямо самоучастие от кредитополучателите Банките стават по-рестриктивни към кандидатите за ипотечен кредит от браншовете

"Гардиън": Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, няма работници от Източна Европа

"Гардиън": Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, няма работници от Източна Европа

Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако британски чартърни самолети не докарат селскостопански работници от Източна Европа, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.  Спешно има нужда от подобни полети, иначе плодовете и зеленчуците ще останат неприбрани из британските полета - това е било предупреждението

Шефове към служителите си, работещи вкъщи: Наблюдаваме ви

Шефове към служителите си, работещи вкъщи: Наблюдаваме ви

„Наблюдаваме ви”, пише в мейл шефът на Axos Financial Inc до служителите, които работят от дома си, съобщи БГНЕС. „Ние улавяме натисканите от вас клавиши. Регистрираме уебсайтовете, които посещавате. На около 10 минути правим снимка на екрана… Затова се захващайте за работа - или ще понесете последствията“

Кристиано Роналдо си купи кола за $ 9 млн.

Кристиано Роналдо си купи кола за $ 9 млн.

Кристиано Роналдо ще е един от едва 10-те собственици на уникалния модел Bugatti Centodieci, съобщи "Билд". Автомобилът струва около 9 милиона доларар и ще бъде доставен на ограничения брой собственици догодина. Кристиано вече има Bugatti Chiron и Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse в колекцията си. Те са с монограм CR7

Програмата за студентските бригади Work and travel не е спряна, отложена e до 13 май

Програмата за студентските бригади Work and travel не е спряна, отложена e до 13 май

Във връзка с появилата се информация за "спиране" на студентската програма Work and travel /WAT/, по известна у нас като програма за студентски бригади в САЩ, от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен заявяват, че програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ чрез спонсориращи организации и американски работодатели

У нас драстични мерки, но сезонни работници летят към Лондон с 3 компании

У нас драстични мерки, но сезонни работници летят към Лондон с 3 компании

Когато кацнат в Англия, никой не ги пита откъде идват и къде отиват, защото там още няма въведени карантини срещу коронавируса Въпреки драстичните мерки у нас, сезонни работници във Великобритания все още пристигат на Острова с редовни полети от София. До две от летищата на Лондон - “Хийтроу” и “Лутън”, летят “България Ер”

Плевнелиев: След 2 седмици автомобилният сектор може да произвежда респиратори

Плевнелиев: След 2 седмици автомобилният сектор може да произвежда респиратори

София, Враца и Смолян ще са центровете, ако одобри правителството “Аутомотив Клъстер България” има готовност да започне производството на респиратори от висок клас, след като е влязъл в контакт с “Тесла” - компанията, която произвежда такива за американското правителство. “Свързахме се с тях и установихме, че има освободен патент

Рейтингът на Тръмп се повишава

Рейтингът на Тръмп се повишава

Рейтингът на президента на САЩ Доналд Тръмп се повиши на фона на кризата с коронавируса, въпреки че хората смятат, че не е действал достатъчно бързо при появата на епидемията, показват резултатите от проучване на в. "Вашингтон пост" и Ей Би Си, предаде ДПА. Одобрението за Тръмп достигна 48 на сто сред пълнолетните американци

Най-коментирани

Над 100 идеи в "Да хакнем кризата" за 48 часа

Над 100 идеи в "Да хакнем кризата" за 48 часа

Шест проекта за социални иновации и за трансформация на пазара на труда са сред победителите в онлайн хекатона за справяне с последствията от Cоvid-19 "Да хакнем кризата", съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. В състезанието са се включили 850 души, които за 48 часа са генерирали 111 идеи за преодоляване на кризата

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският дизайнер на обувки Серджо Роси е починал, след като бе заразен с коронавируса, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Роси, който бе на 85 години, е бил приет в болница в гр.Чезена, Централна Италия. Починал е в четвъртък, предава БТА. "Той бе сред създателите на района на висшата мода в обувките във Форли и Чезена в средата на двадесети век"

Горанов: Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност

Горанов: Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност

Във валутен борд нямаме друг сценарий, каза финансовият министър Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност. Във валутен борд ние нямаме друг сценарий. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебата за актуализацията на бюджета за 2020 г. Той увери, че увеличаването на лимита на държавния дълг е нужен за фискален

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Българите, на които предстои да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания заради Брекзит, може да се сблъскат с някои трудности и забавяне на процедурата. Заради епидемията от коронавирус британското вътрешно министерство спира да приема документи по пощата, затваря центровете и телефонните линии за помощ

Законът за енергетиката мина на първо четене

Законът за енергетиката мина на първо четене

Парите от поевтиняването на руския газ да се връщат на потребителите чрез приспадане от сметките им. Това решиха депутатите, след като приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Законопроектът беше приет с 123 гласа "за",0 - "против" и 54 гласа - "въздържали се"

Работодателите искат оставката на министър Теменужка Петкова

Работодателите искат оставката на министър Теменужка Петкова

Асоциацията на организациите на българските работодатели - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поиска в декларация до премиера Бойко Борисов оставката на министър Теменужка Петкова. В нея се казва:  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, В Народното събрание бе внесен Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката със сигнатура 054-01-27/31.03

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

За коректните платци, затруднени от епидемията, ще има мораториум. Очаквам да се случи в началото на следващата седмица, ако няма изненади. Това каза за bTV Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.  "Редът по който работихме, е изпълнение на европейския регулатор ни представи като рамка

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

За коректните платци, затруднени от епидемията, ще има мораториум. Очаквам да се случи в началото на следващата седмица, ако няма изненади. Това каза за bTV Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.  "Редът по който работихме е изпълнение на европейския регулатор ни представи като рамка

Бизнесът на производителите на ковчези във Франция
процъфтява

Бизнесът на производителите на ковчези във Франция процъфтява

Двама превозвачи товарят камионите си с много търсената напоследък стока в силно засегнатата от коронавируса Франция - ковчезите, предава Ройтерс. Докато повечето компании спряха работа заради наложените ограничения, целящи да се спре разпространяването на коронавируса, заводът за ковчези в градчето Жюсе в Североизточна Франция едва смогва да

Продажбите на нови автомобили в Германия са достигнали 30-годишен минимум през март

Продажбите на нови автомобили в Германия са достигнали 30-годишен минимум през март

Германският автомобилен пазар е отчел най-силния спад от близо 30 години заради кризата с коронавируса. Регистрациите на нови автомобили са се понижили с 37,7 процента, според официални данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес. Общо 215 119 автомобила са били продадени месеца, белязан от затваряне на магазини в опит да се ограничи

Горанов: Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност

Горанов: Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност

Във валутен борд нямаме друг сценарий, каза финансовият министър Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност. Във валутен борд ние нямаме друг сценарий. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебата за актуализацията на бюджета за 2020 г. Той увери, че увеличаването на лимита на държавния дълг е нужен за фискален

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Българите, на които предстои да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания заради Брекзит, може да се сблъскат с някои трудности и забавяне на процедурата. Заради епидемията от коронавирус британското вътрешно министерство спира да приема документи по пощата, затваря центровете и телефонните линии за помощ

Законът за енергетиката мина на първо четене

Законът за енергетиката мина на първо четене

Парите от поевтиняването на руския газ да се връщат на потребителите чрез приспадане от сметките им. Това решиха депутатите, след като приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Законопроектът беше приет с 123 гласа "за",0 - "против" и 54 гласа - "въздържали се"

Работодателите искат оставката на министър Теменужка Петкова

Работодателите искат оставката на министър Теменужка Петкова

Асоциацията на организациите на българските работодатели - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поиска в декларация до премиера Бойко Борисов оставката на министър Теменужка Петкова. В нея се казва:  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, В Народното събрание бе внесен Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката със сигнатура 054-01-27/31.03

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

За коректните платци, затруднени от епидемията, ще има мораториум. Очаквам да се случи в началото на следващата седмица, ако няма изненади. Това каза за bTV Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.  "Редът по който работихме, е изпълнение на европейския регулатор ни представи като рамка

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

За коректните платци, затруднени от епидемията, ще има мораториум. Очаквам да се случи в началото на следващата седмица, ако няма изненади. Това каза за bTV Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.  "Редът по който работихме е изпълнение на европейския регулатор ни представи като рамка

Бизнесът на производителите на ковчези във Франция
процъфтява

Бизнесът на производителите на ковчези във Франция процъфтява

Двама превозвачи товарят камионите си с много търсената напоследък стока в силно засегнатата от коронавируса Франция - ковчезите, предава Ройтерс. Докато повечето компании спряха работа заради наложените ограничения, целящи да се спре разпространяването на коронавируса, заводът за ковчези в градчето Жюсе в Североизточна Франция едва смогва да

Продажбите на нови автомобили в Германия са достигнали 30-годишен минимум през март

Продажбите на нови автомобили в Германия са достигнали 30-годишен минимум през март

Германският автомобилен пазар е отчел най-силния спад от близо 30 години заради кризата с коронавируса. Регистрациите на нови автомобили са се понижили с 37,7 процента, според официални данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес. Общо 215 119 автомобила са били продадени месеца, белязан от затваряне на магазини в опит да се ограничи

Великобритания разшири схемата за подпомагане на бизнеса заради коронавируса

Великобритания разшири схемата за подпомагане на бизнеса заради коронавируса

Британският министър на финансите Риши Сунак обяви днес актуализация на схемата, по която банките ще подкрепят компаниите, ударени от коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Следват основните точки: КОЙ ОТГОВАРЯ НА УСЛОВИЯТА? - По първоначален план, само фирми с оборот до 45 милиона британски лири (55 милиона долара) могат да кандидатстват

След 15-годишен договор: Рентиер се моли на наемател да се върне (Снимки)

След 15-годишен договор: Рентиер се моли на наемател да се върне (Снимки)

С напредването на кризата, предизвикана от коварния коронавирус, много бизнеси търпят огромни загуби, а магазини губят клиенти. Така е и в централната част на Варна, където започват да се освобождават магазини заради спадане обема на работа и непосилните наеми, искани от собствениците. Най-драстичен е следният случай, за който научи “24 часа”