От май с метро от “Красно село” до Попа - за 5 минути, през лятото пускат още 3 станции (Видео)

  • 1
authorАвтор: Даринка Илиева

От май с метро от “Красно село” до Попа - за 5 минути, през лятото пускат още 3 станции (Видео)

Първите пет станции на третата метролиния в София ще бъдат пуснати през май

Метрото от “Красно село” до бул. “Патриарх Евтимий” тръгва през май. Това сочи последният график за изпитанията по трасето, които трябва да бъдат направени преди пускането на участъка в експлоатация.

Заедно с шефа на “Метрополитен” ЕАД проф. Стоян Братоев екип на “24 часа” проследи тестовете в 3 от общо 5-те станции, които ще бъдат пуснати първи - “Патриарх Евтимий”, НДК и “Медицински университет”. Освен тях през май отварят врати още 2 - “България” и “Красно село”.

“Най-напред ще

пуснем 5 станции

от общо 8,

които са част от първия етап на изграждането на третата метролиния. Строителството започна през 2016 г. и завърши през декември 2019 г. В момента текат изпитания, които ще приключат през май. Има правила и процедури, които трябва да спазваме. Надявам се, че всичко ще бъде наред и ще ги отворим в началото на май. Засега всичко върви в срок. Минаха единичните изпитания на основните системи. Очакваме лицензите за стартиране на комплексните изпитания с повече влакове, сега те се правят с един. От април по трасето ще започне движението по график. Това е последната стъпка преди пускането в експлоатация. Третата линия за разлика от първата и втората е с по-високо ниво на автоматизация. Затова е необходимо по-дълго време за настройка, за да се гарантира безопасността на пътниците”, обясни проф. Братоев.

Заради високото ниво на автоматизация по третата линия

има опция

влаковете да

се движат дори

без машинист

Засега обаче машинистите в софийското метро остават. Причината е, че с тях безопасността на пътниците е по-голяма, защото те следят качването и слизането на пероните и при нужда могат да реагират.

Друга новост е, че цялата трета линия е оборудвана с перонни преградни врати. Те се отварят, когато влакът пристигне, за да се качат пътниците. При потеглянето на мотрисата те отново се затварят.

“За разлика от другите 2 линии влаковете по третата са от един вид и с еднакво разположение на вратите, а по другите са 3 вида. Затова можем да оборудваме цялата линия с такива прегради за по-голяма безопасност. Търсим решение за обезопасяване на пероните по другите две линии. С вертикални прегради през май ще оборудваме станциите при националния стадион и “Опълченска”. След това ще поставим такива прегради на още 10 от старите станции”, разказа проф. Братоев.

Така през май от “Красно село” до бул. “Патриарх Евтимий” пътуването под земята ще отнема около 5-6 минути. След това през лятото към петте станции ще се добавят още 3 - “Орлов мост”, “Театрална” и на бул. “Вл. Вазов”. С новите 8 станции

метрото ще

превозва по още

40 000 - 50 000

пътници дневно

“Овча купел” ще се сдобие с метро през есента. През октомври - ноември там ще отворят 4 станции - “Мизия”, “Овча купел” 1 и 2 и “Горна баня”. С тях ще бъдат пуснати всички 12, които се строят в последните 3 години.

“Строителството им трябва да завърши в края на април и от май да започнат единичните изпитания”, уточни шефът на “Метрополитен” ЕАД.

Любопитното е, че освен нова метролиния се строи и малка жп гара. Тя ще осигури удобна

връзка на

пътуващите с

влак от Перник

с най-бързия и екологичен градски транспорт. Строителството на новата жп гара вече е в напреднала фаза, а тя ще се намира на последната станция - при околовръстния път до “Горна баня”. Връзката с метрото ще е директна, през тунел. Така на пътуващите с влак няма да им се налага да слизат чак на Централна жп гара. Там ще е и един от общо 3 буферни паркинга по линията. И трите гаража са до станциите в “Овча купел”. Те ще имат общо около 600 - 700 паркоместа.

Очаква се по третата линия с метро всеки ден да пътуват още 90 000 души. Първоначално в час пик влаковете по третата линия ще се движат на интервал от 5 минути.

“Когато се пуснат всички 12 станции, ще преценим според пътникопотока дали има нужда от намаление на интервала. Но при изграждане на цялата трета линия с разширенията към квартал “Левски” и в посока “Слатина” е предвидено в час пик интервалът да е 3 минути”, уточни проф. Братоев.

С предвидените разширения на третата линия тя ще превозва около 200 000 пътници дневно. Тогава

всички линии

на софийското

метро ще возят

на ден над

650 000 души

Метрото ще има 45% дял в системата на градския транспорт - тоест почти всяко второ пътуване с обществен превоз ще е под земята.

Още тази есен метромрежата на столицата ще стане 52 км. За сравнение метрото в Прага е 60 км, а във Варшава - 35 км. Така столичната метромрежа се изравнява с тази на държавите в Източна Европа.

Наесен под земята от “Хаджи Димитър” и

от “Овча купел”

до центъра ще

се стига само

за 10-12 минути

Пресичането с втората линия ще става при НДК. Там станциите не са една под друга, а под ъгъл. Въпреки това новата станция е една от най-дълбоките - дъното ѝ е на 28 м дълбочина, а перонът - на 27 м. Там на стената ще има композиция с изображение на Христо Ботев, тъй като един от изходите води към едноименния булевард. Станцията е с модерна и футуристична визия. Решена е в по-ярки цветове.

Най-дълбока от третата линия ще е станцията при Орлов мост - тя е на 29 м. Там ще е връзката на третата и първата метролиния.

Станцията на бул. “Патриарх Евтимий” пък впечатлява със

стилизирани

български

шевици

Елегантният детайл краси както стените по перона, така и пода. Има ефектни лампи и леко манастирски сводове на таваните.

Отново всяка станция и по третата линия е със собствен стил и нито една визия не се повтаря. При всяка е търсена връзка с името на станцията или важен обект в близост. Тази на бул. “България”, разбира се, е решена в бяло, зелено и червено. Тази при Медицинския университет е в бледи нюанси на синьо, охра и бяло. Детайл във визията са стилизирани антични цветя и орнаменти. Там има изходи откъм баня “Мадара” и УМБАЛ “Александровска”.

Общата стойност на 12-те станции, новото депо, 20 нови влака и инфраструктурата е 495 млн. евро, като 390 млн. от тях са европейско финансиране.

Новите 12 км метро ще намалят с до 25% трафика в зоните, където то минава. Ще се спестят 11 хил. т вредни емисии годишно и 35 хил. часа дневно време за пътуване. Очаква се 14 хил. коли по-малко да замърсяват въздуха в София.

Догодина може да почне разширението към “Слатина” и “Левски”

Още през 2021 г. може да стартира строителството на двете разширения на третата метролиния - едното в посока квартал “Левски”, а другото - през “Слатина”.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова вече обяви, че София ще кандидатства да получи 390 млн. евро за изграждането на двата участъка по оперативна програма “Транспорт” през новия програмен период.

Така до 2025 г. столицата може да се сдобие с още 9 км метро.

Обществена поръчка за избор на изпълнители, които да строят разширението през “Слатина”, ще бъде обявена напролет. Трасето е с дължина 6 км и има 6 станции - от Военната академия през район “Слатина” стига до зала “Арена Армеец” и бул. “Цариградско шосе”. Вече тече търг за другия участък - от бул. “Вл. Вазов” до кв. “Левски”. Става дума за още 3 км с 3 станции. Прогнозната стойност е 220 млн. лв., а оферти се приемат до 26 март.

Идеята е строителството на двата участъка да върви паралелно. За 3-те станции до кв. “Левски” ще са нужни три години и половина, а за 6-те през “Слатина” - 4 г.

“Метрото е скъпо съоръжение и като строителство, и като експлоатация. Изгражда се на места, на които има потребност и такова натоварване, че не е възможно с наземен градски транспорт да се осигури нормалното превозване на пътниците. С реализацията на третата линия ще сме обхванали основните направления с най-големите пътнически потоци в София и ще останат отделни участъци в периферията на града. В далечна перспектива метрото в София трябва да достигне 75 км дължина”, обясни шефът на “Метрополитен” ЕАД проф. Стоян Братоев.

Най-четени

Настъпва крах - магазини и заведения затварят завинаги в Пловдив (Снимки)

Настъпва крах - магазини и заведения затварят завинаги в Пловдив (Снимки)

Двуседмичната блокада на социалния живот в Пловдив вече дава първите си икономически жертви – двайсетина магазини и заведения в центъра са затворили завинаги и са освободили помещенията си. Табели „Дава се под наем“ вече висят на редица обекти на Главната улица, Капана и ключовите търговски улици – „Отец Паисий“, „Христо Г. Данов“ и околните

КТ "Подкрепа" настояват учителите да получат пълните си заплати, а новата учебна година да започне на 15 септември

КТ "Подкрепа" настояват учителите да получат пълните си заплати, а новата учебна година да започне на 15 септември

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа", като направи задълбочен анализ на ситуацията в образователната сфера, настоява и ще отстоява българските учители, членове на синдикати и работодателски организации, които работят в режим на всички варианти от дистанционното обучение, да получат пълните си трудови възнаграждения

Имотите ще поевтинеят, но с не повече от 20-30%

Имотите ще поевтинеят, но с не повече от 20-30%

Процесът започнал още в края на 2019 г., но ще се задълбочи през 2020 г. Лихвите за ипотечните кредити продължават да са на исторически най-ниските си нива, но банките вече искат по-голямо самоучастие от кредитополучателите Банките стават по-рестриктивни към кандидатите за ипотечен кредит от браншовете

"Гардиън": Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, няма работници от Източна Европа

"Гардиън": Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, няма работници от Източна Европа

Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако британски чартърни самолети не докарат селскостопански работници от Източна Европа, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.  Спешно има нужда от подобни полети, иначе плодовете и зеленчуците ще останат неприбрани из британските полета - това е било предупреждението

Шефове към служителите си, работещи вкъщи: Наблюдаваме ви

Шефове към служителите си, работещи вкъщи: Наблюдаваме ви

„Наблюдаваме ви”, пише в мейл шефът на Axos Financial Inc до служителите, които работят от дома си, съобщи БГНЕС. „Ние улавяме натисканите от вас клавиши. Регистрираме уебсайтовете, които посещавате. На около 10 минути правим снимка на екрана… Затова се захващайте за работа - или ще понесете последствията“

Кристиано Роналдо си купи кола за $ 9 млн.

Кристиано Роналдо си купи кола за $ 9 млн.

Кристиано Роналдо ще е един от едва 10-те собственици на уникалния модел Bugatti Centodieci, съобщи "Билд". Автомобилът струва около 9 милиона доларар и ще бъде доставен на ограничения брой собственици догодина. Кристиано вече има Bugatti Chiron и Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse в колекцията си. Те са с монограм CR7

Програмата за студентските бригади Work and travel не е спряна, отложена e до 13 май

Програмата за студентските бригади Work and travel не е спряна, отложена e до 13 май

Във връзка с появилата се информация за "спиране" на студентската програма Work and travel /WAT/, по известна у нас като програма за студентски бригади в САЩ, от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен заявяват, че програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ чрез спонсориращи организации и американски работодатели

У нас драстични мерки, но сезонни работници летят към Лондон с 3 компании

У нас драстични мерки, но сезонни работници летят към Лондон с 3 компании

Когато кацнат в Англия, никой не ги пита откъде идват и къде отиват, защото там още няма въведени карантини срещу коронавируса Въпреки драстичните мерки у нас, сезонни работници във Великобритания все още пристигат на Острова с редовни полети от София. До две от летищата на Лондон - “Хийтроу” и “Лутън”, летят “България Ер”

Плевнелиев: След 2 седмици автомобилният сектор може да произвежда респиратори

Плевнелиев: След 2 седмици автомобилният сектор може да произвежда респиратори

София, Враца и Смолян ще са центровете, ако одобри правителството “Аутомотив Клъстер България” има готовност да започне производството на респиратори от висок клас, след като е влязъл в контакт с “Тесла” - компанията, която произвежда такива за американското правителство. “Свързахме се с тях и установихме, че има освободен патент

Рейтингът на Тръмп се повишава

Рейтингът на Тръмп се повишава

Рейтингът на президента на САЩ Доналд Тръмп се повиши на фона на кризата с коронавируса, въпреки че хората смятат, че не е действал достатъчно бързо при появата на епидемията, показват резултатите от проучване на в. "Вашингтон пост" и Ей Би Си, предаде ДПА. Одобрението за Тръмп достигна 48 на сто сред пълнолетните американци

Най-коментирани

Над 100 идеи в "Да хакнем кризата" за 48 часа

Над 100 идеи в "Да хакнем кризата" за 48 часа

Шест проекта за социални иновации и за трансформация на пазара на труда са сред победителите в онлайн хекатона за справяне с последствията от Cоvid-19 "Да хакнем кризата", съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. В състезанието са се включили 850 души, които за 48 часа са генерирали 111 идеи за преодоляване на кризата

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският дизайнер на обувки Серджо Роси е починал, след като бе заразен с коронавируса, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Роси, който бе на 85 години, е бил приет в болница в гр.Чезена, Централна Италия. Починал е в четвъртък, предава БТА. "Той бе сред създателите на района на висшата мода в обувките във Форли и Чезена в средата на двадесети век"

Горанов: Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност

Горанов: Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност

Във валутен борд нямаме друг сценарий, каза финансовият министър Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност. Във валутен борд ние нямаме друг сценарий. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебата за актуализацията на бюджета за 2020 г. Той увери, че увеличаването на лимита на държавния дълг е нужен за фискален

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Българите, на които предстои да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания заради Брекзит, може да се сблъскат с някои трудности и забавяне на процедурата. Заради епидемията от коронавирус британското вътрешно министерство спира да приема документи по пощата, затваря центровете и телефонните линии за помощ

Законът за енергетиката мина на първо четене

Законът за енергетиката мина на първо четене

Парите от поевтиняването на руския газ да се връщат на потребителите чрез приспадане от сметките им. Това решиха депутатите, след като приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Законопроектът беше приет с 123 гласа "за",0 - "против" и 54 гласа - "въздържали се"

Работодателите искат оставката на министър Теменужка Петкова

Работодателите искат оставката на министър Теменужка Петкова

Асоциацията на организациите на българските работодатели - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поиска в декларация до премиера Бойко Борисов оставката на министър Теменужка Петкова. В нея се казва:  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, В Народното събрание бе внесен Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката със сигнатура 054-01-27/31.03

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

За коректните платци, затруднени от епидемията, ще има мораториум. Очаквам да се случи в началото на следващата седмица, ако няма изненади. Това каза за bTV Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.  "Редът по който работихме, е изпълнение на европейския регулатор ни представи като рамка

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

За коректните платци, затруднени от епидемията, ще има мораториум. Очаквам да се случи в началото на следващата седмица, ако няма изненади. Това каза за bTV Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.  "Редът по който работихме е изпълнение на европейския регулатор ни представи като рамка

Бизнесът на производителите на ковчези във Франция
процъфтява

Бизнесът на производителите на ковчези във Франция процъфтява

Двама превозвачи товарят камионите си с много търсената напоследък стока в силно засегнатата от коронавируса Франция - ковчезите, предава Ройтерс. Докато повечето компании спряха работа заради наложените ограничения, целящи да се спре разпространяването на коронавируса, заводът за ковчези в градчето Жюсе в Североизточна Франция едва смогва да

Продажбите на нови автомобили в Германия са достигнали 30-годишен минимум през март

Продажбите на нови автомобили в Германия са достигнали 30-годишен минимум през март

Германският автомобилен пазар е отчел най-силния спад от близо 30 години заради кризата с коронавируса. Регистрациите на нови автомобили са се понижили с 37,7 процента, според официални данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес. Общо 215 119 автомобила са били продадени месеца, белязан от затваряне на магазини в опит да се ограничи

Горанов: Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност

Горанов: Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност

Във валутен борд нямаме друг сценарий, каза финансовият министър Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност. Във валутен борд ние нямаме друг сценарий. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебата за актуализацията на бюджета за 2020 г. Той увери, че увеличаването на лимита на държавния дълг е нужен за фискален

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Българите, на които предстои да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания заради Брекзит, може да се сблъскат с някои трудности и забавяне на процедурата. Заради епидемията от коронавирус британското вътрешно министерство спира да приема документи по пощата, затваря центровете и телефонните линии за помощ

Законът за енергетиката мина на първо четене

Законът за енергетиката мина на първо четене

Парите от поевтиняването на руския газ да се връщат на потребителите чрез приспадане от сметките им. Това решиха депутатите, след като приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Законопроектът беше приет с 123 гласа "за",0 - "против" и 54 гласа - "въздържали се"

Работодателите искат оставката на министър Теменужка Петкова

Работодателите искат оставката на министър Теменужка Петкова

Асоциацията на организациите на българските работодатели - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поиска в декларация до премиера Бойко Борисов оставката на министър Теменужка Петкова. В нея се казва:  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, В Народното събрание бе внесен Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката със сигнатура 054-01-27/31.03

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

За коректните платци, затруднени от епидемията, ще има мораториум. Очаквам да се случи в началото на следващата седмица, ако няма изненади. Това каза за bTV Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.  "Редът по който работихме, е изпълнение на европейския регулатор ни представи като рамка

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

За коректните платци, затруднени от епидемията, ще има мораториум. Очаквам да се случи в началото на следващата седмица, ако няма изненади. Това каза за bTV Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.  "Редът по който работихме е изпълнение на европейския регулатор ни представи като рамка

Бизнесът на производителите на ковчези във Франция
процъфтява

Бизнесът на производителите на ковчези във Франция процъфтява

Двама превозвачи товарят камионите си с много търсената напоследък стока в силно засегнатата от коронавируса Франция - ковчезите, предава Ройтерс. Докато повечето компании спряха работа заради наложените ограничения, целящи да се спре разпространяването на коронавируса, заводът за ковчези в градчето Жюсе в Североизточна Франция едва смогва да

Продажбите на нови автомобили в Германия са достигнали 30-годишен минимум през март

Продажбите на нови автомобили в Германия са достигнали 30-годишен минимум през март

Германският автомобилен пазар е отчел най-силния спад от близо 30 години заради кризата с коронавируса. Регистрациите на нови автомобили са се понижили с 37,7 процента, според официални данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес. Общо 215 119 автомобила са били продадени месеца, белязан от затваряне на магазини в опит да се ограничи

Великобритания разшири схемата за подпомагане на бизнеса заради коронавируса

Великобритания разшири схемата за подпомагане на бизнеса заради коронавируса

Британският министър на финансите Риши Сунак обяви днес актуализация на схемата, по която банките ще подкрепят компаниите, ударени от коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Следват основните точки: КОЙ ОТГОВАРЯ НА УСЛОВИЯТА? - По първоначален план, само фирми с оборот до 45 милиона британски лири (55 милиона долара) могат да кандидатстват

След 15-годишен договор: Рентиер се моли на наемател да се върне (Снимки)

След 15-годишен договор: Рентиер се моли на наемател да се върне (Снимки)

С напредването на кризата, предизвикана от коварния коронавирус, много бизнеси търпят огромни загуби, а магазини губят клиенти. Така е и в централната част на Варна, където започват да се освобождават магазини заради спадане обема на работа и непосилните наеми, искани от собствениците. Най-драстичен е следният случай, за който научи “24 часа”