Разговорът с руския президент Владимир Путин е по инициатива на българския държавен глава Румен Радев, обсъждана е и цената на газа, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

Тя самата изрази изненадата си, че президенството води разговори за енергийни проекти.

"Енергийните проекти, по които правителството работи, са на територията на България, инфраструктурата е наша, парите също, правилата са на ЕС. Не стана ясно за кои проекти е говорил президентът.
Президентството няма правомощия да работи по енергийните проекти.

Не знам за какви проекти са разговаряли Путин и Радев. Ако някой има въпроси, е редно да бъде поискана съответната информация. Ако има други проекти, по които президентската институция работи и развива, е добре да ни информира. Бях изненадана, че се водят разговори за енергийни проекти, които България развива и тази тема не е обсъждана от нас", каза Петкова.

Според нея никой не печели от това институциите да не си говорят помежду си.

Петкова обясни, че до края на май ще бъдат готови първите 308 км на Балкански поток, който е разширение на нашата газопреносна система и чрез него ще се транспортира природен газ към Сърбия. След това ще се строят и останалите 166 км.

Според нея зелената сделка, оповестена от Европейската комисия, е голямо предизвикателство за много държави, а за България е с много сериозна острота. Причината е, че у нас 48% от енергията през лятото и 60% през зимата се произвеждат от въглищните централи. Сделката обаче изисква те постепенно да бъдат затворени.

Същевременно въглищните централи у нас осигуряват 4000 мегавата базови мощности. Затова българската позиция според министър Петкова е преходът да бъде плавен и справедлив и да е съобразен със спецификите на държавата. Никъде в европейските документи няма посочена дата, в която трябва да затворим енергийните централи. До 2030 г. емисиите трябва да бъдат редуцирани до 50%, до 2050 г. те да са 0 процента.

Ако бъдат затворени мощности, ще е само по икономически причини, обясни Петкова. До 2030 с хоризонт до 2050 г. България ще ползва тези енергийни централи на въглища - това е в енергийната стратегия, която скоро ще бъде представена.

До юли 2025 г. централите ще бъдат гарантирани чрез държавна помощ.

Същевременно до края на годината ще бъдат избрани акционери, които да строят АЕЦ Белене, обяви Петкова.