Не е сигурно дали ЕС и Великобритания ще постигнат споразумение до края на годината, заяви на селскостопанско изложение в Париж френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"При всяко положение, ще бъде напрегнато, защото британците са много твърди", добави Макрон. Според него британският премиер Борис Джонсън разполага "с една карта - риболова. С нея той ще се опита да получи достъп до общия пазар", заяви френският президент пред представители на френския риболовен отрасъл.

Макрон увери също, че Париж ще продължава да се противопоставя на евентуално намаляване на селскостопанските субсидии, отбелязва Ройтерс.

Великобритания напусна официално ЕС на 31 януари, с което започна преходен период, който ще продължи до 31 декември тази година. Целта на Лондон и Брюксел е в този период да постигнат споразумение за свободна търговия, припомня АФП. Те трябва да договорят споразумение за риболов, което да регламентира достъпа на европейските риболовни кораби до британски води и обратното.

Около 30 на сто от оборота на френските рибари е от улов в британски териториални води, отбелязва ТАСС.

Главният европейски преговарящ Мишел Барние вече предупреди, че риболовът ще бъде неделима част от търговското споразумение, което предстои да бъде договорено. В отговор Лондон подчерта, че връщането на контрола над британските териториални води е от първостепенна важност и те трябва да бъдат достъпни на първо място за британските рибари. Те обаче зависят силно от европейския пазар, на който пласират 70 на сто от улова си, отбелязва АФП.