Швейцарското правителство не планира мащабна програма за стимулиране на икономиката заради коронавируса. Това заяви днес високопоставен представител, цитиран от Ройтерс.

Швейцарското правителство работи по въпроса за пряка
подкрепа на компаниите, засегнати от спада на търсенето
заради епидемията

Ръководителката на Държавния секретариат по икономическите въпроси Мари-Габриел Инайхен-Флайш каза пред швейцарската телевизия Ес Ер Еф, че е важно да не се прибягва до някакъв вид нетрадиционна парична политика, "субсидии или икономическа програма, която работи (само) в дългосрочен план, но не в краткосрочен."
Секретариатът координира икономическата и трудова политика на правителството.

Държавните субсидии, плащани на служителите със съкратено работно време от работодателите им, са се показали като ефективен икономически стабилизатор, каза тя.

Правителството се опитва да насочи подкрепата си към компании, като например такива, които организират събития, които вероятно ще бъдат най-засегнати от правителствените ограничения, включително временна забрана на прояви, привличащи над 1000 души, пише БТА.

Инайхен-Флайш каза, че веригите за доставки все още функционират и запасите на компаниите са добри, но тя предупреди, че ситуацията може да се промени в зависимост от разпространението на вируса, отнел живота на един човек в Швейцария досега.

Ситуацията ще остави следи в икономиката ни, не знаем все още колко дълбоки, каза тя.

На въпроса за призивите към централната банка да вземе мерки срещу все по-големите икономически последици, тя отговори, че централната банка е независима и сама ще вземе решение.