Компаниите делят хората си на екипи - едните работят в офиса, другите вкъщи

  • 0
authorАвтор: 24 часа

Компаниите делят хората си на екипи - едните работят в офиса, другите вкъщи

Бизнесът няма да затваря, но сложи маски и ръкавици, спряха и командировките

Членовете на Българската петролна и газова асоциация, сред които са компании като “Лукойл”, ОМВ, “Шел”, “Петрол” и други, също прилагат мерки срещу разпространението на коронавируса.

В повечето бензиностанции дезинфекция се прави на всеки 30 минути. Ограничено е използването на прибори за многократна употреба в магазините и кафенетата на обектите и се заменят с такива за еднократна.

На служителите е дадено указание по възможност

да спазват

дистанция от

клиентите

от 1,5 метра

Насърчава се плащането с карти и клиентите сами да оперират с тях.

При усложняване на епидемиологичната обстановка имало готовност и за по-строги мерки.

В едно от най-големите нефтени предприятия - “Лукойл Нефтохим”, работата продължава без промяна, като са предприети всички допълнителни хигиенни мерки.

От електроразпределителните дружества съветват клиентите си да избягват посещенията в центровете.

“Енерго-Про”

препоръчва

използването

на онлайн

услуги,

съветва клиентите си да плащат месечните си сметки чрез заявка на директен дебит в обслужваща банка или чрез електронното ѝ банкиране. Дават онлайн адреси как да се правят запитвания за сметки, проверка на консумираната енергия, както и за графици за отчитания.

От ЧЕЗ съобщават, че центровете за обслужване на клиенти работят с нормално работно време и изпълняват в пълен обем дейностите си.

От ЕВН също съветват хората, особено възрастните, да се въздържат от посещения на центровете.

Банките няма да

затварят клонове

Нито една банка у нас не обмисля затваряне на клонове и ограничаване на работата с клиенти заради коронавируса. Всички следват препоръките на Националния оперативен щаб.

От ОББ прилагат три групи мерки – повишена хигиена, релокация на функции и отмяна на пътувания, събития и срещи. Работните места се дезифекцират редовно. Служители от една и съща дирекция, които изпълняват критични за банката функции, ще бъдат преместени временно в различни сгради с цел да се намали рискът от евентуално разпространение на вируса в една цяла дирекция.

От ОББ насърчават клиентите да ползват дигитални услуги и да правят плащания с карти, а не в брой. За бизнес клиентите предлагат видеосрещи с експерти.

От Уникредит Булбанк заявиха, че обслужват клиенти чрез цялата си банкова мрежа, банкоматите и всички дигитални канали - мобилно банкиране, център за контакт с клиенти, както и безконтактните карти за разплащане. Служителите са посъветвани да поддържат разстояние от 1 м при контакт с клиенти.

И останалите банки прилагат сходни мерки - ротации на екипи, дезинфекция. Всички съветват клиентите си да ползват онлайн услуги и да плащат с карти. 

НАП, омбудсманът и прокуратурата

спират приемни, министерства и

агенции съветват да се ползват

онлайн услуги

НАП временно прекрати консултациите с клиенти на място, които се правят всеки четвъртък. Агенцията призовава офисите да се посещават само при неотложност, като всички данъчни и осигурителни декларации и справки, както и плащания към бюджета

могат да се

извършат

и онлайн

От приходната агенция дават пример, че над 12 000 души са подали предварително попълнените данъчни декларации за доходите в последните 24 часа. Над 80% са подадени в непроменен вид, като в останалите случаи са добавяни ръчно доходи от наем и ползвани данъчни облекчения.

Средното време за попълване на декларацията е под 10 минути, като ползвателите коментират, че новата декларация е по-удобна за ползване и подаването й изисква значително по-кратко време.

Жалба или сигнал към Комисията за защита на потребителите да се подават на интернет страницата ѝ, апелира КЗП, а за консултации може да се ползва горещата линия.

За да се избегне струпване на много хора в центровете на “Топлофикация София”,

клиентите ще

чакат реда си

отвън,

а помещенията периодично се дезинфекцират, предупреждават оттам. Най-добре е, ако може да се използват дигиталните канали за комуникация. А на служителите, които са в постоянен контакт с клиенти, са раздадени необходимите предпазни средства.

НОИ също дава препоръки за дистанционен достъп - контактния им център, единния телефонен номер 0700 14 802 и припомня, че предлага над 70 електронни услуги.

От 9 март е преустановен и приемът на граждани в приемната на главния прокурор и от административните ръководители на прокуратурите. Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите. Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез имейл и електронните сайтове на прокуратурите.

Временно е ограничен приемът на граждани и в постоянната приемна на омбудсмана, като в началото на седмицата бяха разкрити допълнителни телефонни линии за консултации на гражданите.

Министерството на енергетиката призова документи да се изпращат по електронен път. При неясноти по движението на документи да се ползва телефон.

Агенция “Митници” също

препоръча

документи да

се подават

онлайн,

но продължава обслужването и на гише при спазване на препоръките на Националния оперативен щаб. В клиентските зони се извършва дезинфекция, при струпване на клиенти може да бъдат помолени да изчакат навън, като им се препоръчва да седят на метър разстояние, а на местата за посетители има дезинфектанти за ръце.

Министерството на туризма също напомня, че предоставя онлайн административни услуги, достъпни денонощно, и препоръчва да се използват.

Откритите заседания на КЕВР за обсъждане на цени ще се само с представители на фирмите, които ги засягат. 

Пазаруват в пъти повече брашно,

ориз и макарони, но няма недостиг

МАРИЯНА БОЙКОВА

Пазаруването на ориз и макарони е скочило три пъти, а четворно са се увеличили покупките на брашно в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщиха от търговската верига “Т Маркет”. От другите вериги се въздържат да дават публично такава информация, предоставяли я на Министерството на икономиката за обобщение.

В големите магазини няма органичения за достъп на клиенти, но се вземат мерки за дезинфекция.

В “Т Маркет” това се прави поне четири пъти на ден, а служителите работят с ръкавици и шапки.

На входа на всички магазини на “Кауфланд България” има станции за дезинфекция. Дезинфекцират се пазарските колички, както и лентите за поставяне на продукти на каса. Разполагат се допълнителни табели за хигиена с насоки към клиентите за ползване на станциите за дезинфекция, на ръкавици при пазаруване. За предпочитане са картовите плащания, казват от компанията.

Във всички санитарни помещения за персонала и места за почивка са поставени информационни табели за хигиената на работното място. Компанията значително е повишила необходимите количества препарати за почистване.

Служебните пътувания в чужбина са преустановени. Вътрешнофирмените обучения са спрени. За срещи се препоръчват видео- или телефонни конференции. Предстои да заработи специална вътрешна телефонна линия, на която служителите да могат да задават своите въпроси по темата.

От “Лидл” заявиха, че предават информацията на Министерството на икономиката, а “Метро” отказаха коментар за мерките, които са предприели, както и за състоянието на рафтовете в магазините им. 

Ресторантьори искат помощ

от Борисов и Горанов

Данъчни облекчения и отпускане на средства за доплащане на заплати искат ресторантьори в писмо до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър Владислав Горанов и до директорката на НАП Галя Димитрова. От Българската асоциация на заведенията посочват, че търпят големи загуби заради мерките срещу коронавируса.

В писмото ресторантьорите благодарят за бързите и своевременни действия на държавните институции и за високата обществена информираност за мерките. Но призивите на официални лица хората да избягват събиране на закрити места довели до отлив на клиенти и това можело да изправи пред банкрут цял един бранш, пише в писмото.

В същото време оставали задълженията за плащане на заплати, осигуровки, наеми, на доставчици. Затова от асоциацията настояват за налагане на мораториум от държавата върху плащането на наеми, данъци, осигуровки, кредити и други текущи задължения от предприятията в бранша до отпадане на настоящата извънредна ситуация.

Ресторантьорите дават пример с Италия, където са намалени данъците за компании, отчитащи 25% спад на приходите, там има и мораториум върху вноски по кредити, отпускат се средства за доплащане на заплати. В Англия също са намалени бизнес тарифите за ресторанти и е отсрочено заплащането на дължимите данъци, допълват те.

Асоциацията предлага да бъде сформирана работна група, която да изработи нормативна уредба за направените от тях предложения.

Най-четени

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Българите, на които предстои да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания заради Брекзит, може да се сблъскат с някои трудности и забавяне на процедурата. Заради епидемията от коронавирус британското вътрешно министерство спира да приема документи по пощата, затваря центровете и телефонните линии за помощ

Идва ли краят на изнасянето от България?

Идва ли краят на изнасянето от България?

Никой не знае колко точно са българите по света Напускат мозъци, а внасяме смъртност - от страната излизат основно за учене и работа, а се връща възрастно поколение с пари Емигрантската вълна на българи като цяло е спряла и това е тренд отпреди епидемията. Това сочи анализ на учени под ръководството на проф

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският дизайнер на обувки Серджо Роси е починал, след като бе заразен с коронавируса, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Роси, който бе на 85 години, е бил приет в болница в гр.Чезена, Централна Италия. Починал е в четвъртък, предава БТА. "Той бе сред създателите на района на висшата мода в обувките във Форли и Чезена в средата на двадесети век"

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Разсад домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички скубят от оранжериите си стопаните в Граф Игнатиево и го носят на боклука. Причината е, че е прораснал до коленете, тъй като не е имало къде да го пласират. Пазарът в селото, който се намира на Карловско шосе, е затворен заради пандемията. Някои земеделци са изхвърлили в казаните по 30-40

Саудитска Арабия разкритикува остро Русия за срива на цените на петрола

Саудитска Арабия разкритикува остро Русия за срива на цените на петрола

Саудитска Арабия днес разкритикува остро Русия, защото според нея хвърля върху кралството вината за срива на световните цени на енергоносителите, предаде Асошиейтед прес. Цените на петрола се сринаха след като държавите от ОПЕК+, включително Русия, в началото на март не успяха да се споразумеят за съкращаване на производството

Плевнелиев: След 2 седмици автомобилният сектор може да произвежда респиратори

Плевнелиев: След 2 седмици автомобилният сектор може да произвежда респиратори

София, Враца и Смолян ще са центровете, ако одобри правителството “Аутомотив Клъстер България” има готовност да започне производството на респиратори от висок клас, след като е влязъл в контакт с “Тесла” - компанията, която произвежда такива за американското правителство. “Свързахме се с тях и установихме, че има освободен патент

БДЖ наемат локомотиви за 3 г. срещу 25 млн. лева, за да не спират влакове

БДЖ наемат локомотиви за 3 г. срещу 25 млн. лева, за да не спират влакове

Пуснатата обществена поръчка е за 10 машини “БДЖ - Пътнически превози” иска да наеме 5 електрически магистрални локомотива с опция за още 5 допълнителни за срок от 24 месеца с възможност за удължаване с още година при необходимост. За целта холдингът е пуснал обществена поръчка с прогнозна стойност 25 688 200 лв. без ДДС

VIVACOM пусна видео уроци от учители с богат опит

VIVACOM пусна видео уроци от учители с богат опит

Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на ресурси

Хотелиер в Банско: Затворихме лифта и курорта навреме

Хотелиер в Банско: Затворихме лифта и курорта навреме

Чистя хотела и се приготвям за следващия сезон. За бизнеса в Банско е малко страшно, посочи англичанинът Джеймс Хюз, който от години има бизнес у нас. По думите му загубите са били големи и той като работодател не е успял да изплати всички заплати на персонала. „Загубихме половината резервации за лятото“, сподели още бизнесменът пред Би Ти Ви

Поръчките от чужбина за фирмите почнаха да падат

Поръчките от чужбина за фирмите почнаха да падат

През март са се свили с над 5% в сравнение с февруари Осигуреността на производството в българската промишленост с поръчки от чужбина е спаднала през март в сравнение с предишния месец с 5,1 процентни пункта. Това показват данните на НСИ за ключовите показатели на България, разпространени в понеделник

Най-коментирани

Над 100 идеи в "Да хакнем кризата" за 48 часа

Над 100 идеи в "Да хакнем кризата" за 48 часа

Шест проекта за социални иновации и за трансформация на пазара на труда са сред победителите в онлайн хекатона за справяне с последствията от Cоvid-19 "Да хакнем кризата", съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. В състезанието са се включили 850 души, които за 48 часа са генерирали 111 идеи за преодоляване на кризата

Веригите: Карат ни да оскъпяваме хранителните стоки

Веригите: Карат ни да оскъпяваме хранителните стоки

Проект на постановление на Министерския съвет, представен ни от земеделското министерство, ни кара да оскъпяваме хранителните стоки. Това заявиха в свое становище от Сдружението за модерна търговия, в което членуват всички основни търговски вериги в България.   Според проекта в търговските вериги, продаващи храни

Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната

Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, подкрепящ усвояването на ресурсите на Луната и други небесни тела с търговска цел, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Според указа "американците трябва да имат право да провеждат търговски изследвания, добив и използване на ресурси в съответствие с приложимото законодателство", отбелязва ТАСС

Попадат ли служители на частни училища и детски градини в схемата 60/40?

Попадат ли служители на частни училища и детски градини в схемата 60/40?

Имате въпроси във връзка с мерките срещу коронавируса? Ще ги зададем на институциите. Имате сигнали за нарушение на карантината? Изпращайте ни ги на електронен адрес onlinevgb@gmail.com или на тел. 02 942 2680 в делничен ден от 10 до 18 часа Частните детски градини са и секторът, който отговаря на икономическа дейност 85

Инспекцията по труда: Не подписвайте за отказ от права въпреки извънредната ситуация

Инспекцията по труда: Не подписвайте за отказ от права въпреки извънредната ситуация

С 50 процента нараства броя на нарушенията на трудовото законодателство от началото на извънредното положение у нас. От Главната инспекция по труда са категорични, че работниците не могат да се изпращат в неплатен отпуск без тяхно съгласие. Над 600 са вече сигналите в трудовата инспекция, като една трета от тях са за неизплащане на заплати и

Германските влакове са по-точни по време на пандемията

Германските влакове са по-точни по време на пандемията

Липсата на пътници заради строгите изисквания за социална дистанция в Германия води до по-голяма точност на движението на влаковете, съобщава държавната железопътна компания, цитирана от ДПА. Дойче бан (Deutsche Bahn) уточни, че 82,4 процента от всички влакове на дълги разстояния са пристигали по разписание през март, предава БТА

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският дизайнер на обувки Серджо Роси е починал, след като бе заразен с коронавируса, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Роси, който бе на 85 години, е бил приет в болница в гр.Чезена, Централна Италия. Починал е в четвъртък, предава БТА. "Той бе сред създателите на района на висшата мода в обувките във Форли и Чезена в средата на двадесети век"

50% от храните в магазините трябва да са български (Обзор)

50% от храните в магазините трябва да са български (Обзор)

Проект за постановление, пратен за обсъждане, изнерви пазара Производители подкрепят мярката От веригите предупреждават за дефицит и скок на цените Магазините за храни да заделят 50% от щандовете си за български стоки, предвижда проект за постановление на Министерския съвет. Идеята е изпратена за обсъждане до производители

Пандемията от коронавирус засегна 81% от работещите по света

Пандемията от коронавирус засегна 81% от работещите по света

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работници по целия свят, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда (МОТ). През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време

Разсрочват всички кредити до 6 месеца без бързите заеми

Разсрочват всички кредити до 6 месеца без бързите заеми

Банките са готови с общите условия От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми предлагат банките у нас. Мерките им вече са внесени в БНБ и се очаква общите правила да бъдат обявени до дни. Повечето банки обмислят временен мораториум за вноски от 3-6 месеца, но ще има опция за още

50% от храните в магазините трябва да са български (Обзор)

50% от храните в магазините трябва да са български (Обзор)

Проект за постановление, пратен за обсъждане, изнерви пазара Производители подкрепят мярката От веригите предупреждават за дефицит и скок на цените Магазините за храни да заделят 50% от щандовете си за български стоки, предвижда проект за постановление на Министерския съвет. Идеята е изпратена за обсъждане до производители

Пандемията от коронавирус засегна 81% от работещите по света

Пандемията от коронавирус засегна 81% от работещите по света

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работници по целия свят, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда (МОТ). През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време

Разсрочват всички кредити до 6 месеца без бързите заеми

Разсрочват всички кредити до 6 месеца без бързите заеми

Банките са готови с общите условия От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми предлагат банките у нас. Мерките им вече са внесени в БНБ и се очаква общите правила да бъдат обявени до дни. Повечето банки обмислят временен мораториум за вноски от 3-6 месеца, но ще има опция за още

До края на април тръгва помощта за хората и бизнеса през ББР (Обзор)

До края на април тръгва помощта за хората и бизнеса през ББР (Обзор)

ьДо края на април се очаква да тръгне отпускането на безлихвените кредити от 1500 лв. през Българската банка за развитие за хора, останали без работа заради извънредното положение. Мярката ще обхване всички засегнати от кризата след март. Ще може да се кандидатства до 3 пъти за 1500 лева, тоест ще бъдат покрити и трите месеца

"Луфтханза" закрива филиала "Джърмануингс"
заради пандемията

"Луфтханза" закрива филиала "Джърмануингс" заради пандемията

Водещата германска авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) обяви днес, че значително ще свие флотилията си и ще закрие подразделението си "Джърмануингс" (Germanwings) като част от преструктуриране, продиктувано от пандемията от коронавируса, предаде ДПА. Синдикатите в бранша се опасяваха и от двете мерки

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделието си

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделието си

Испанското правителство ще подкрепя назначаването на безработни и чужденци за осигуряване на работна ръка за земеделието, след като епидемията от коронавирус доведе до затваряне на граници, предаде Франс прес. Министърът на земеделието Луис Планас посочи, че секторът се нуждае от 75 000 до 80 000 работници

Производители: Когато вносът и без това е затруднен, е редно да пуснем родното във веригите

Производители: Когато вносът и без това е затруднен, е редно да пуснем родното във веригите

Проект на постановление на Министерския съвет, представен ни от земеделското министерство, ни кара да оскъпяваме хранителните стоки. Това заявиха в свое становище от Сдружението за модерна търговия, в което членуват всички основни търговски вериги в България. Според проекта в търговските вериги, продаващи храни

Уволняват консула ни в Хага, събирал "такса коронавирус"

Уволняват консула ни в Хага, събирал "такса коронавирус"

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева незабавно беше прекратена задграничната командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия. Причината е, че той събира незаконно „такса“ коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството: по пет евро

Турция поставя под контрол износа на лимони

Турция поставя под контрол износа на лимони

Турция поставя под контрол износа на лимони на фона на повишеното търсене на вътрешния пазар във връзка с пандемията от коронавируса, предаде в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на официално съобщение, публикувано днес в турския Държавен вестник. Ограничителната мярка се въвежда от днес и ще бъде в сила до 31 август тази година

Еврокомисията ще предложи утре общи насоки за постепенно излизане от карантината

Еврокомисията ще предложи утре общи насоки за постепенно излизане от карантината

Европейската комисия съобщи, че ще предложи утре общи насоки за постепенно излизане от карантината, наложена в държавите от ЕС заради епидемията от COVID-19, предаде БТА. Комисията ще представи своето виждане как държавите от ЕС могат съгласувано да приложат в подходящия момент насоките за излизане от карантината и за прекратяване останалите мерки