Според Диана Ковачева това се налага в периода на извънредно положение заради коронавируса

Като омбудсман и защитник на правата на гражданите съм наясно, че извънредно положение налага спешни мерки от страна на правителството и подкрепям усилията на институциите да се справят с възникналата от разпространението на COVID 19 в България криза.

Това заявява омбудсманът Диана Ковачева в позиция на сайта на институцията.

Всички трябва да бъдем отговорни и солидарни, и да спазваме мерките за безопасност, които засягат нас и всички наши близки и приятели.

В ситуацията на извънредно положение, освен вече предприетите мерки, е необходимо приемането от Народното събрание на закон за спиране на процесуалните и давностни срокове по делата за периода на извънредното положение, както и спиране действията на ЧСИ, свързани с публична продан, описи на имущества и налагането на запори върху трудови възнаграждения и банкови сметки на длъжници. Подобни мерки ще доведат до облекчаване положението на гражданите в тази безпрецедентна ситуация.

Институцията на омбудсмана ще работи при условията на извънредното положение, определени от отговорните институции, като откриваме допълнителни телефонни линии за пряка връзка със служителите на институцията, информацията за което ще бъде на страницата на институцията в понеделник, 16 март 2020 г.

„И в ситуацията на извънредно положение ще продължа да изпълнявам конституционното си задължение да защитавам правата и свободите на гражданите“, е позицията на омбудсмана.