Водеща тема за италианските издания за пореден ден е борбата с епидемията от коронавируса в страната. Набъбва списъкът на компаниите в Италия, които даряват средства за здравната система и за подпомагане на пострадалите от кризата, породена от епидемията, пише в. "Република".

Компанията "Лаваца" дарява 10 милиона евро за здравеопазването, за образование и за най-уязвимите обществени прослойки, като от тази сума 6 милиона евро ще са за фонд на областта Пиемонте за закупуване на нужните материали за здравните заведения, а други 3 милиона евро ще са за фондация, която оборудва болниците с нова апаратура за интензивна терапия и за спешна помощ. Един милион евро ще са за компании и асоциации, действащи в Пиемонте и подкрепящи най-уязвимите прослойки на населението, предава БТА.

Банката "Интеза Сан Паоло" обяви, че дава 100 милиона евро на държавата в подкрепа на болниците и изрази готовност да отпусне 5 милиона евро за семействата и компаниите, закъсали заради коронавируса.

Инвестиционният фонд "Инвестиндустриал" на финансиста Андреа Бономи влага 6,5 милиона евро за болници в Европа. Бизнес фамилията Гавио пък обяви, че отпуска 3 милиона евро за областта Пиемонте.

Гигантът "Фереро" обяви, че дарява 10 милиона евро за звеното за спешни действия, обособено към специалния комисар за борбата с коронавируса Доменико Аркури. Управата на застрахователя Дженерали реши да създаде Международен фонд за извънредни ситуации с капитал 100 милиона евро с цел борба с епидемията в международен мащаб. Първата оказана помощ от фонда ще е в размер на 30 милиона евро и касае Италия. Приоритетите, за които ще бъде използвана сумата, ще бъдат дефинирани от италианската национална здравна система и от Гражданската защита.

Компанията "Снам", специализирана в енергийната инфраструктура, отпуска 20 милиона евро за инициативи в подкрепа на италианската здравна система с цел борба с епидемията, като това сътрудничество включва купуването на 500 респиратора и 650 000 маски от типа N95, които ще бъдат дарени на най-засегнатите от епидемията територии.

Енергийната компания "Италгаз" прави дарение за болници в Торино, Милано и Падуа. Енергийният гигант ЕНИ се е ангажирал с 30 милиона евро и партньорство с многопрофилната болница "Джемели" в Рим за създаване на нова болница в помещенията на закрита частна клиника, която ще поема само пациенти, заразени с новия коронавирус. Освен това компанията заедно с клиниките "Сако" в Милано, "Сан Донато" и "Сан Матео" в Павия е подела инициативи за сътрудничество в подкрепа на медицинския персонал и отделенията за инфекциозни болести.

"Уникредит: дари на Гражданска защита 2 милиона евро за закупуване на маски, медицински материал и апаратура. Освен това банката започна събиране на средства сред служителите си за целите на борбата с коронавируса. На всяко дарено от служител 1 евро фондацията към банката "Уникредит" - "Фондация Уникредит", ще добави 10 евро. Целта е да се стигне до 1 милион евро, предназначени за справяне с инфекциозните болести.

Застрахователната компания "Реале груп" отпуска 3 милиона евро за различни болници в страната. Съюзът на италианските банки дава 5 милиона евро за болнични заведения, основно в Ломбардия, като приоритет отдава на провинциите Бреша и Бергамо

Дистрибуторската компания "Селекс" дава на разположение 1 милион евро на Гражданската защита и на четири болници в Ломбардия. Парите са за изследователска дейност и за спешни случаи.

Фирмата в сектора на възобновяемите енергийни източници "Фалк ринюабълс" предоставя 500 000 евро за борбата с коронавируса. Китайският холдинг "Сунинг" дарява 300 000 маски. Холдингът "Едиционе" на Бенетон отпуска 3 милиона евро. Компанията "Кампари" пък прави дарение на миланската болница "Сако", възлизащо на 1 милион евро.

Джузепе Капроти, синът на основателя на веригата супермаркети "Еселунга", дарява 10 милиона евро за терапевтични инициативи в областта Ломбардия и за план за подпомагане на крехките прослойки на обществото, засегнати от епидемията от коронавируса.

Модната марка "Монклер" дарява 10 милиона евро, които ще отидат за временната болница, която ще се помещава в халета на бившето миланско панаирно градче. Десет милиона евро вече дари за същата цел и бившият италиански премиер Силвио Берлускон. "Алианц" и компанията за газове за медицински и промишлени цели "Групо Сапио" също ще подпомогнат с апаратура новата временна болница в Милано.

Кланът Аниели дава 10 милиона евро за Гражданската защита, а посредством холдинга Ексор осигурява 150 респиратори и други медицински материали.

Банка "Бпер" дарява 20 машини за обдишване на болница в Модена, а гигантът в хранително-вкусовата промишленост "Барила" обяви дарение от 2 милиона евро за две болници в Парма и за Гражданската защита.

Фондацията към фирма "Водафон" дарява 500 000 евро за Червения кръст. Компанията от хранително-вкусовия сектор "Веронези" е заделила 2 милиона евро в подкрепа на семействата на служителите си, които са в затруднено положение заради кризата с коронавируса. Част от парите ще са и за обществени здравни структури, които са на първа линия в борбата с епидемията. Компанията ЛУ-ВЕ, специализирана в хладилна и охладителна техника и имаща и филиал в Ухан, отделя 300 000 евро за борбата с коронавируса.

Всички тези финансови средства се добавят към инициативите на вериги супермаркети в различни населени места за безплатна доставка на хранителни продукти на възрастни хора.

Редица частни лица също обявиха най-разнородни дарения. Сред тях се открои предложението на 57-годишния Пиеро Флорено от Никелино, който страда от амиотрофична латерална склероза. Той е заявил на близките си, че иска да дари резервния си дихателен апарат за болни от Ковид-19. Китайско семейство от Виджевано пък дари по плик с по три маски на всичките 30 семейства в кооперацията, в която живее.

Автомобилните гиганти "Ферари" и "Фиат Крайслер" водят преговори с производителя на апарати за обдишване "Сиаре" и с производителя на резервни части "Марели" с цел подпомагане на увеличаване на производството на респиратори, допълва по същата тема в. "Стампа".

В. "Соле вентикуатро оре" пише, че светът на италианската мода също се е мобилизирал да помага в усилията за борба срещу епидемията в Италия. Долче и Габана финансират изследване на коронавируса на частния италиански медицински университет Хуманитас. "Булгари" дари нов 3D микроскоп на болницата "Спаланцани" в Рим. Етро направи дарение за лабораторията по вирусология на болницата Сако в Милано с цел борба с епидемията. Модният гигант Армани дарява 1,250 милиона евро за Гражданската защита и за болниците Сако в Милано, Сан Рафаеле в Милано и онкологичния институт в Милано, както и за болницата Спаланцани в Рим

В. "Стампа" пише още, че италианския премиер Джузепе Конте е обявил, че специално звено от 300 лекари от цяла Италия пристига в най-засегнатите райони от епидемията райони на страната, за да подпомагане на действащите там медици.

В. "Република" съобщава за пристигнали вчера в Милано нови лекари от Китай със 17 тона медицински материали. Това е втора подобна помощ от Китай за страната. Първата пристигна по-рано този месец.

"Република" и "Стампа" съобщават и за оздравяването на някои от пациентите, превърнали се в символ на борбата с епидемията. На 20 февруари 38-годишният Матия от Кодоньо стана официално пациент номер едно в Италия. Месец по-късно, след като няколко седмици беше в тежко състояние в болницата в Павия, той вече не е прикачен към никаква обдишваща апаратура и ще може да се прибере у дома. От болница в Бергамо беше изписано бебе, прието в началото на март с коронавирус на 22-ия ден от раждането му. В болници в Бергамо има още три бебета на 11 дни, на 22 дни и на 45 дни, които са заразени, но състоянието им не е тежко.