Цените падат от 9 март насам, ден след като в България

бе открит първият болен от COVID-19

1,48 ст. за киловатчас бе цената на тока в неделя на платформата “Ден напред” на Българската независима енергийна борса. В рамките на същия ден за 22 март електроенергията стигна 1,27 ст. Обикновено в неделя цените са най-ниски, но подобен срив не е имало.

За понеделник най-ниските цени на “Ден напред” са в 3 часа през нощта - 1,75 ст. за киловатчас, в 5 часа сутринта - 1,69 лв. Средната цена на пикова енергия - от 9 до 20 ч, е 4,47 ст.

Спадът в цените на борсата започва от 9 март - ден след като у нас бе открит първият болен от коронавирус. Тогава цената е била 8,75 ст., на 10 март пада на 5,02. В в следващите дни има известно покачване, за да се стигне до сегашните котировки след обявяването на извънредно положение.

Заради него бяха затворени ресторанти и кафенета, както и моловете. Част от предприятията също намалиха обемите на произвежданите стоки. Това доведе да излишък на електроенергия, която търговци се опитват да продадат чрез платформата “Ден напред”, но няма търсене.

България не е изключение от тенденциите в цяла Европа. Цените падат във всички държави, а в Германия, Чехия и Словакия например за неделя е имало оферти и с отрицателни цени.

Март, април и май обичайно са месеците с ниски цени на тока, тъй като потреблението пада след края на отоплителния сезон, а още не е дошъл активният туристически. Тази година обаче не е така - средната цена на борсата от началото на март е около 5,8 ст. за киловатчас, докато за януари и февруари бе почти два пъти по-висока.

През миналата седмица, когато вече действаше извънредното положение, цената бе между 5,5 и 6 ст.

За предприятията ниските цени са добре дошли, тъй като себестойността на продукцията им пада значително. Но не така стоят нещата за енергетиката и централите. При АЕЦ “Козлодуй” например, която произвежда най-евтиният ток, себестойността е около 5 ст. за киловатчас. Ако ниските котировки се задържат дълго, то централата ще претърпи загуби. Подобно е положението и с останалите производители на електроенергия.