Глобалната рецесия тази година ще бъде поне толкова лоша, колкото беше по време на финансовата криза преди 10 години, но имаме шанс да има възстановяване още през 2021 г. Това заяви изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева след конферентен разговор с шефовете на централните банки и финансовите министри на страните от Г-20.  

"За да има възстановяване следващата година, от първостепенно значение е да се приоритизира ограничаването на вируса и укрепването на здравните системи навсякъде“, заяви Георгиева. „Икономическото влияние е и ще бъде тежко, но колкото по-бързо спре вирусът, толкова по-бързо и по-силно ще бъде възстановяването“, каза още тя. 

Близо 80 държави са поискали спешно финансиране от базирания във Вашингтон МВФ, обяви Кристалина Георгиева. Тя посочи, че фондът силно подкрепя извънредните фискални действия, предприети от много страни и приветства хода на големите централни банки за облекчаване на паричната политика.

„Тези смели усилия не са само в интерес на всяка страна, но и на световната икономика като цяло“, гласи изявлението. „Ще са необходими още повече, особено на фискалния фронт“.

МВФ заяви, че работи в тясто сътрудничество с други международни финансови институции за осигуряване на силен координиран отговор и отново посочи, че е готов да разгърне целия си капациет за кредити за 1 трлн. долара.