Сръбският вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович обеща, че държавата ще помогне на частните фирми, пише в. "Курир". По първоначални оценки от началото на епидемията от коронавируса щетите в транспорта и инфраструктурата са около 120 милиона евро, а до края на годината може да достигнат 600 милиона, казва Михайлович в интервю за вестника.

Тя изтъква, че главната задача по време на епидемията и драстичното намаляване на движението на хора е да не спират транзитът, транспортът и снабдяването на гражданите и проектите в инфраструктурата и строителството. Затова е важна всяка компания и всеки работник в бранша, ката тя, като призова всички инвеститори да осигурят защита на работниците, допълва БТА.

Михайлович посочи, че на най-големите строежи в страната работят между 1500 и 2300 работници дневно. Правителството работи за подпомагане на компаниите, най-вече на частните, но няма да позволи предишни дългове да се плащат от тази програма. "Държавата е готова да поеме част от разходите заради епидемията, но в това ще трябва да участват и самите бизнесмени", казва Михайлович. Тя добавя, че частните фирми, които съкращават лесно работниците си, няма да могат да разчитат на помощ от държавата след епидемията.

В края на април е възможно значително намаляване на броя на болните от Ковид-19, а през май се очакват само спорадични случаи, прогнозира епидемиологът Бранислав Тиодорович за в. "Блиц". В момента от ден на ден има все повече заразени и следващата седмица ще бъде тежка, но ако Сърбия издържи дисциплинирано още 15 дни, може да се каже, че е "хванала врага за рогата", казва Тиодорович. Епидемиологът посочва, че е трудно да се дават прогнози, особено когато липсва пълна информация, защото засега са тествани малко хора, но сега, когато има възможност за масово тестване, картината ще бъде по-ясна. Китайските специалисти сравняват Сърбия с една своя провинция, подобна по брой на населението и движението на броя на заразените и на жертвите на коронавируса. Те казват, че там са победили епидемията за 29 дни, след които вече не е имало нови случаи, но са останали в сила строгите предпазни мерки, посочва Тиодорович.

Съдилищата в Сърбия работят почти 24 часа по дела за нарушение на полицейския час, пише в. "Политика". Основният съд в Белград досега е изрекъл 44 присъди за глоби от 1,2 милиона динара /10 200 евро/, съобщава изданието, като добавя, че залите в съда са достатъчно големи, за да могат по време на делата да се спазват необходимите дистанции между присъстващите подсъдими, съдии, полицаи и секретари.

Съдиите обясняват, че налагат само парични глоби, но не и затвор, заради опасност от зараза в местата за задържане. Гражданите имат право на обжалване на присъдата след отменянето на извънредното положение. Само 25 от общо 115 съдии в основния наказателен съд в Белград работят в съдебните зали. Останалите са или на възраст над 60 години, или са родители на деца под 12 години, или имат здравословни проблеми, затова работят от дома си.