Европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка.

Това предложение ще направи довечера премиерът Бойко Борисов пред останалите европейски премиери на извънредния Европейски съвет.

Турция счита само България за сигурна страна и не иска българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина, обясни той.

От дни хиляди камиони са блокирани на излизане от България към Турция заради изискването на Анкара всеки шофьор да изкара карантина на територията на България преди да премине границата.

Борисов и вътрешният министър Младен Маринов разгледаха как върви подготовката на старо летище, което да бъде ползвано за буферен паркинг от каращите карантината шофьори.

До ден-два трябва да се нормализира трафикът, защото след разговори Турция е започнала да пропуска по 1200 камиона на денонощие, а преди са били по 400, коментира Маринов.

Алтернатива на претоварването на български тирове било товарите да продължават към Турция с влакове, разказа пък Борисов. Според него това бил начин икономиката да не спира, а и българските превозвачи да бъдат подпомогнати.

„От осигуровки в бюджета са влезли 150 милиона, а не очакваните 500 милиона“, описа последствията от кризата премиерът.