Международният валутен фонд (МВФ) поиска днес от лидерите на двайсетте най-развити икономики, обединени в групата Г-20, да подкрепят удвояването на капацитета за извънредно финансиране и така да се даде по-силен отпор на последиците от панденията от коронавирус, която най-вероятно ще предизвика глобална рецесия тази година, предаде Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева посочва в изявление до лидерите на Г-20, че размерът на свиването на икономиката и скоростта на възстановяването зависи от справянето с пандемията и "колко силни и координирани са нашите парични и бюджетни мерки".

Тя отбелязва, че първостепенна задача е подкрепата за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, които са особено силно засегнати от кризата, рязкото спиране на икономическата активност, изтичането на капитали и при някои резкия спад на цените на суровините, предава БТА. 

Георгиева отбелязва, че е необходима целенасочена бюджетна подкрепа за домакинствата и компаниите, в противен случай ще трябват години, за да се преодолеят фалитите и съкращенията.