Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа", като направи задълбочен анализ на ситуацията в образователната сфера, настоява и ще отстоява българските учители, членове на синдикати и работодателски организации, които работят в режим на всички варианти от дистанционното обучение, да получат пълните си трудови възнаграждения. Това се казва в позиция на образователния синдикат, с председател Юлиян Петров, цитирана от БТА. 

Българските учители и директори, членовете на синдикати и работодателски организация, да получат и ползват всичките плащания /лекторски, представително облекло/ и договорености по национален, общински и институционални колективни трудови договори, с които техните работодатели са обвързани, настояват от синдиката.

В унисон с активното дистанционно обучение на почти всички български учители, с обхват на учениците, съизмерим на нормален учебен процес, да не планираме удължаване на учебната година, искат от образователния синдикат. И настояват за тази година да отпадне задължителното националното външно оценяване в четвърти клас, а образователните институции по собствена преценка да го провеждат.

Да се отложи с година националното външно оценяване в десети клас, което са предвижда за първи път да бъде направено в този клас, а образователните институции по собствена преценка да го изпробват, е друго от исканията на Синдиката "Образование".

Националното външно оценяване за седми клас да съдържа учебен материал, който е преподаден на всички образователни институции, а началото на следващата учебна година да бъде на 15 септември, настояват още в своята позиция от учителския синдикат.