Германският автомобилостроителен сектор е застрашен от загуба на над 100 000 работни места заради пандемията от коронавируса, предупреди водещ експерт от бранша, цитиран от ДПА.

Фердинанд Дуденхофер, който оглавява Центъра за автомобилни изследвания към Университета Дуисбург-Есен, прогнозира, че търсенето ще спадне с 15 процента тази година. Според опита, натрупан от предишната глобална финансова криза, ще е нужно над едно десетилетие, за да бъдат изцяло наваксани тези загубени позиции.

По изчисления на специалиста в германските заводи ще има свръхкапацитет между 1,3 милион и 1,7 милион превозни средства, отбелязва БТА.

Неизползваните производствени мощности ще допринесат за закриването на щат, пише той в документ, видян от ДПА, въпреки новото съкратено работно време чрез схема, по която държавата ще помага за покриването на намалените заплати на работниците.

Оценката на Дуденхофер сочи между 100 000 и максимум 830 000 застрашени работни места при автомобилостроителите и доставчиците в сектора