Просрочените задължения на всички общини към края на 2019 г. са в размер на 188,1 млн. лв., което е с 57,1 млн. повече за година. 121 обаче нямат такива, а при 66 от тях се наблюдава намаление - общо 10,9 млн. лв. 85 общини обаче са увеличили задълженията си - с общо 60,5 млн. лв.

Това показва анализ на Министерството на финансите към края на 2019 г. Според него 16 са общините в България, които имат финансови затруднения.

В сравнение с година по-рано броят на тази с проблеми остава почти същият. За 2020 г. това са Струмяни, Созопол, Белоградчик, Брегово, Димово, Кърджали, Кочериново, Септември, Неделино, Чепеларе, Стамболово, Аврен, Добрич, Сапарева баня, Велинград и Минерални бани. Просрочията им са общо за 65,9 млн. лв. Задълженията за разходи са 85,5 млн. лв., а поетите ангажименти - 139,9 млн. лв. При много от тях тези показатели надвишават допустимите законови норми.

Последните пет от общините са нови за тази година, като са заели мястото на Кресна, Криводол, Оряхово, Перник, Цар Калоян и Девин. За тях се допуска, че приетите мерки и планове за оздравяване са дали положителни резултати и са подобрили финансовите им показатели.

Според Закона за държавния бюджет за 2020 г. Борино и Чирпан също се определят като общини с финансови затруднения, тъй като наличните в края на 2019 г. задължения към доставчици надвишават 50% от отчетените към края на годината разходи по бюджета на общината.

Аврен и Добрич за първи път попадат в негативния списък, докато Септември, Димово, Чепеларе, Струмяни, Неделино и Стамболово са трайно в него от 2016 г. насам.

С най-добри финансови показатели са Божурище, Челопеч, Брезник, Иваново, Ямбол, Лъки, Земен, Годеч, Чавдар и Крушари. Перник, Сливен, Враца, Бургас и Търговище пък са с най-голям излишък по бюджетите си. Но трябва да се отбележи, че в случая с Перник това се дължи на отпуснатите от правителството 30 млн. лв. за преодоляване на водната криза.

Най-голямо намаление в размера на задълженията си отчитат Столична община, Сливен, Тунджа, Перник и Девин. Общините Смолян, Септември, Сливен, Хасково и Видин са с най-голямо намаление на поетите ангажименти за разходи.

От областите, в които е приложен план за финансово оздравяване, резултат има само в Мизия, където дълговете се погасяват.

Средният дял на собствените приходи в общите постъпления намалява до 34,92%, спрямо 36,65% в края на 2018 г. 38 общини отчитат по-висок от този дял. Средният за страната дял на покритие на разходите за местни дейности със собствени приходи се понижава до 78,02% спрямо 82,38 % през 2018 г., като 64 общини постигат по-висок резултат. Средното ниво на размера на дълга като процент от планираните приходи спада до 48,91%.